Цветотерапията е била позната в Древен Египет, Китай, Тибет. Установено е, че тя няма никакви странични въздействия. Много сведения за лечението с цветни светлини е събрал д-р С. Шивананда в книгата си „Здрав и дълъг живот“. На цветовете реагират нашите очи, кожа, пулс. Цветовете предизвикват физиологични промени в клетките на организма.

desktop-176097_640
Сама по себе си нито една цветна светлина не е добра или зла. Всяка може да се използва за доброто на човека. При неблагоприятни обстоятелства или лошо здравословно състояние някои цветни светлини може да навредят. Цветове отговарят и на четирите основни темперамента: за меланхолика – синьо, за холерика – червено, за сангвиника – жълто, за флегматика – зелено.

Сив

На него се гледа като на избеляло черно. От сиви дрехи и сиви интериори трябва да се пазят хора, които лесно изпадат в психически депресии. Сивият цвят не се използва за лечение, също както и черният.

Пурпурен

Той е смес от червено и синьо. Увеличава апетита, успокоява нервния стомах и събужда физическата и психическата активност. Подпомага храносмилането. Аналогична е ролята му и при спиритуалното лечение с цветове, като най-силно подпомага дейността на бъбреците и белите дробове.

Червен

Цветът на любовта, на огъня и кръвта, снабдява ни с енергия, прави ни смели и твърди при вземането на решения. Засилва волята, въодушевява и възбужда физическата активност. Носи в себе си енергия, която сгрява. Не трябва да се използва при възпаления. Не е подходящ за психически неустойчиви, истерични и крайно изтощени хора. Помага ни да намерим загубените си сили. Използва се при спиритуално лечение на болести на кръвта и при лошо кръвообращение. Загрява кръвоносните съдове и повишава пулса. Дава тонус на отслабени органи. Възбужда дейността на стомаха и улеснява свободното движение на стомашните сокове. Благоприятно повлиява симпатичната нервна система. Подпомага храносмилането. Дразни кожата, а когато за миене използваме облъчена с червена светлина вода, тя освежава кожата и повишава оросяването й с кръв така, както при триене с хавлиена кърпа. Лекува простуди, бронхити, туберкулоза.

love-69942_640

При астматични затруднения като предпазна мярка може да се взема по 1 с. л. червено облъчена вода през 10 минути в продължение на 1 час или да се направи обтриване с облъчена с червено вода или масаж с червено облъчено олио (растително масло). Помага също облъчване с червена слънчева или от лампа светлина или пък дишане на червено облъчен на слънце въздух, който активизира бе-лите дробове, бронхите и изобщо дихателната сис-тема.

Червено облъчената вода се използва и преди, и след ядене. Дозата за възрастни е от 2 до 4 с. л. наведнъж. На децата се дават 2 чаени лъжички. Вместо вода може да се използват няколко песъчинки червено облъчена захар. В тежки случаи може да бъдат облъчени и вода, и захар и да се вземат всеки час. Особено ефективен е червеният цвят при спиритуалното лечение, което може да се прилага във вече споменатите случаи и още за лекуване на импотентност, хроничен ревматизъм и при болки след различни наранявания. Под действието на червени лъчи тези болки утихват. Червеното разпръсва тъгата и развеселява.

Оранжев

Смес от червено и жълто. Той е цветът на младостта. Носи чувство за щастие и премахва депресията. Възбужда нервите, кръвта и функциите на всички органи. В малки дози се използва против подагра и ревматизъм, особено хроничен. В големи дози обаче предизвиква разстройства и болки. Особено подходящ е при лекуването на болести на белите дробове и астма. Също за лечение на храносмилателната система, червата и дебелото черво. Използва се или топла вода, облъчена с оранжева светлина, или много гореща вода, облъчена с оранжево-червена светлина. При спиритуално лечение си представяме огън и пламъци.

Жълт

Цвят радостен, свеж и оздравителен. Свързан е с мислите и разума. Смесен с неприятни оттенъци, той е символ на съзнателно причинявано зло. Жълтият и златният са цветовете на интелектуалното творчество. Подпомагат способността да се учи, вдъхновяват. Може да се успокоим преди изпит, ако затворим очи и си пред-ставим жълт цвят. Той по-добрява паметта и мисловната дейност и затова се използва сутрин след ставане от сън. Възбужда дейността на мозъка и нервите, действа пикочогоннс и слабително.

Използва се при болести на бъбреците и червата. Носи в себе си енергия, необходима за очистването на организма. Активизира дейността на далака, черния дроб, жлъчката и лекува болестите на тези органи. Владее сърцето, гръдния кош и дишането. Може да се използва при диабет, епилепсия, запек и импотентност. Не трябва да се прилага при делириум, възпаления, нерв¬но напрежение или възбуда.

Зелен

Смес от синьо и жълто. Успокоява и приятно охлажда. Открай време е цвят на надеждата. Препоръчва се да се заобиколим със зелено преди операция и при душевни сътресения. Укрепва здравето. Прави ни отзивчиви и състрадателни към другите хора. Обикновено не се използва самостоятелно, а се редува с червено и синьо според вида на заболяването. Заедно със синьото действа срещу невралгия на лицето, на главата, на очите, също при безсъние у деца, фикс-идеи, халюцинации. Зеленото подсилва зрението, благоприятно повлиява истерия, възпаления, кашлица, язви и тумори. Носи енергия, която съживява нервната система, сърцето и кръвообращението. Като предпазна мярка против туморни заболявания е добре да се пие облъчена със зелена светлина вода и да се прекарва сред природата колкото може повече. Болните части по повърхността на тялото се облъчват със зелена светлина.

spring-276014_640

Син

Цветът на небето, нежността и верността. Носи добро настроение и спокойствие. Потиска егоизма. Действа при безсъние, като се използва преди лягане. Той е студен и не се препоръчва, ако телесните органи са студени. Успешно се използва при спиритуапно лечение на всички инфекции – действа противовъзпалително и антисептично. Потиска жаждата, понижава телесната температура. Подходяще при възпаления на корема и стомаха, при разстройства, дизентерия, премахва спазмите. Има очистващо въздействие и повлиява благоприятно при заболявания на кожата и при язви.

Не се препоръчва на онези, които чувстват намаляване на телесната и духовната енергия, тъй като голямата успокоителна сила, скрита в синия цвят, би повишила чувството за недостиг на жизнени сили. На здравите хора синият цвят дава жизнени сили и поддържа равновесието на нервната система.

Вода, облъчена със сини лъчи, при възпаление на очите действа многократно по-добре от боровата вода и други капки. Помага срещу обриви. Подходяща е за гаргара при заболявания на венците. При изгаряния се използва за компрес на раната. При възпаление на дебелото черво се използва за клизма. Помага при жлъчни пристъпи – на всеки 2 часа се вземат 2 л. синьо облъчена вода. Въздух, облъчен за няколко минути със слънчева светлина, преминала през син филтър, при вдишване освежава, охлажда, потиска и лекува болести на белите дробове.

Индиго

Той е комбинация от тъмносиньо и червено. Добър е за възрастни хора. Сгрява и ограничава изстудяването на дихателните органи. Има голяма лечебна сила при болести в област¬та на главата, ушите, носа, гърлото. Лекува бронхити и хреми. Смекчава възпаленията, премахва спазмите, има антисептични свойства. Използва се при болести на стомаха и матката. Снабдява организма с енергия, активизира го, възбужда го, без да го дразни. Помага за спадането на отоците, а също и при психични разстройства.
Смес от червено и бяло. Символ на любов и жизненост. Владее цялото тяло. Носи добро настроение, успокоява и освежава. Използва се за лечение на депресии.

Лилав

Има същото въздействие, както индигото и синьото. Подходящ е при безсъние, лечение на нервната система, разстройство на сетивата, наранявания на очите и мозъка. Под негово въздействие се увеличава броят на червените кръвни телца и затова е подходящ при малокръвие.

Лилаво-син

Благоприятно повлиява гълтането, хълцането и ка-шлянето.

bottles-331753_640

Начин на прилагане

Цветовете се използват за лечение по няколко начина.
Слънчевите лъчи преминават през цветно стъкло или хартия, монтирана на прозореца на помещението. Разсъблеченият пациент престоява от 10 до 30 минути 1-2 пъти седмично.

Цветни лампи или цветни филтри за слънчева светлина се използват при локални заболявания като болести на ставите или мускулен ревматизъм. Прави се облъчване 1-2 пъти седмично по 10-20 минути. Ръководим се от същите правила, както при слънчеви бани и не увеличаваме излишно времето.

Цветни бутилки, изложени на слънце, се използват за облъчването на вода, растителни масла и ненаситен захарен разтвор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара