Кирил Груев е астропсихолог, поет, писател, философ, чийто живот е подчинен на търсене тайните на социалния живот и ценностите.

На 46 години е, зодия Водолей. Твърди за себе си, че е бунтар от малък. За да избяга от казармата, а и да стане самостоятелен, отива да работи в „Кремиковци”. „Не можех да допусна мисълта, че излизайки от влиянието на деспотичен баща, ще попадна под още по-ограничаващото влияние на най-безумната човешка институция, наречена армия, за да се занимавам с това как се прави война. В епохата на християнските добродетели и ценности, най-важният изпит пред човечеството бе по хуманност”, казва той днес. Смята „Кремиковци” за първия си житейски университет. След това се занимава с различни неща – келнер в нощни барове, крупие в престижни софийски хотели, търговец на едро, собственик на медицински център по алтернативни методи на лечение, като всички те протичат бурно и прибавят нови живейски дипломи. „Животът ми така се стече, че реализирах практически мечтите си в областите, към които проявявах интерес, без да имам диплома за висше образование. Животът директно ми поднасяше своите опитности-дипломи и не се нуждаех от друго признание, освен от преките резултати, а те, благодаря на Бога, бяха изобилни.” Духовните си търсения започва през 1999 г., след драматичен отказ от стария (нощния) живот, от който вече е отвратен и преуморен. В началото е доброволец в Движението за нова култура на Кубрат Томов. Посещава десетки конференции. Чете много – книги и учебници по философия, психология, здравеопазване, поезия, мениджмънт и маркетинг, социално управление. В момента живота му го свързва с четири жени, които нарича изключителни. С Христинка пише книгата на живота си – учебник за ценностите на новата култура. С Мадлен Алгафари си сверява часовника относно астрологичните и митологичните архетипи в психологията. С Екатерина Забилева създава – www.bulgara.eu, сайт за биоенергиен и сакрален туризъм. И накрая с Джули и нейното студио за красота си партнира в създаване на програма за обучение на търсещата жена – как в днешното хаотично време да се постигне етика и естетика. В „Джули” той провежда и астропсихологични консултации.

Г-н Груев, коя е най-важната от посочените дейности, с които се занимавате?

Астропсихология, чиято цел е да помогне на човек да открие кой е, да постигне себепознание чрез слънчевия си символ. Виждаме докъде е стигнал в живота си и с помощта на останалите планети и луната. Има една точка, която показва мисията на човека – а това е може би най-важното в живота – да получиш някакво просветление относно мисията си. Често в моята работа говоря за призвание, предназначение и мисия и хората смятат, че са едно и също. Те са синоними, но от астрологична, а дори и от лингвистична гледна точка, не са еднакви.

А какви са разликите?

Предназначение е това, което душата избира, преди да се въплъти като своя професионална сфера на реализация. Призвание – да достигнеш до високо звание, от високо те зоват, това са медиум целите в хороскопа, най-високата точка, до която духът ни зове да достигнем. Те са свързани, защото човек не може да достигне до призванието си, ако не е в сферата си на предназначение. След това идва мисията – тя е новото, което въвеждаш в опитностите на душата, нещото, което душата никога не е правила и си е поставила сега за цел да постигне, разбира се, стъпвайки на стари и познати опитности. Това е най-висшата мисия на астропсихолога – да помогне на човек да се самоопознае и себеосъществи.

Започвате курсове в студио за красота „Джули”. Защо в студио за красота и какво ще представляват те?

Като астропсихолог ще се опитам да помагам на хората да достигнат до това себепознание. Правим нещо като обучение на принципа “етика-естетика. Вижте самите думи – имаш ли етика, ще имаш и естетика. Етиката и естетиката са два основни компонента във философията. Етиката е базирана на вътрешните добродетели, на вътрешния ред, а естетиката – на външните подредби, на справедливостта, на креативността, която човек може да постигне, ако вътре има етика, ред, смисъл. Естетиката, разбира се, е свързана и с красотата. Но не става дума за пищната красота, а за тази вътрешна красота, която се отразява и навън. И все пак естетиката е обхванала в някаква степен и козметичната индустрия. Основната ни идея е да учим жените, че етика и естетика са двата полюса на една ос, че жената на бъдещето според Учителя Петър Дънов ще спаси света само ако е креативна и може да ражда добродетели. Под жена той разбира още емоционалност, сърце, душа, енергията „ин”. Когато казва „жената”, той казва „интуицията в човека, любовта в човека”. Но за да се случи това, жената трябва да стане грамотна, да се самоопознае.

А какво ще включва едно такова обучение?

Има четири сили в света, които го управляват. Те са отвъд физическите прояви, а на физическо ниво това са елементите огън, въздух, земя, вода. Тези сили се интерпретират и чрез човешките темпераменти – холерик, меланхолик, сангвиник и флегматик. Те проникват всичко в природата, проникват и нас. Прониквайки ни, ако можем да ги държим в баланс, ние сме господари на Вселената. Ако не успяваме да ги балансираме, ставаме шизофренни, те започват да ни лашкат като откъснато листо по въздушно течение. Следователно ние чрез положителния знак на слънчевата сила в нас трябва да балансираме останалите три сили. Добрата сила в нас е слънцето, логосът, вътрешният учител, интуитивното съзнание. Ако не успеем да се свържем с него, другите три сили ни удрят коварно, подмолно. Няма да ги назова поименно, защото това ще предизвика удари в живота ми, а аз съм го преживявал.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара