Дори да обожаваш това, което правиш, може да прегрееш, да нямаш идеи, да ти стане скучно и да ти се иска внезапно да започнеш да се занимаваш с нещо съвсем различно. Обикновено казваш, че ти е свършило вдъхновението за работа. Нека да е така. Какво правиш, за да си го върнеш? Нищо не може да се направи, не зависи от теб – сигурен ли си? Вярно, вдъхновението за работа и не само, е капризно и е трудно да го примамиш обратно, но не е невъзможно. Предлагаме ти няколко изпробвани трика, с които да опиташ.

female-865110_1280

Зарежи всичко и се занимавай с физическа дейност

Това действа безотказно, ако не можеш да измислиш решение на конкретен проблем. Мий чинии, чисти, поливай цветята, отиди на разходка или на плуване и остави мислите си да се реят накъдето поискат. Ако си работил достатъчно върху проблема преди да зациклиш, решението ще се появи само. Уж спонтанно и съвсем навреме. Освен това ще бъде именно това, което търсиш.

Някои хора наричат появата му „прозрение”. Всъщност, след като направиш проучване и проходиш различни варианти за решение на задачата – независимо дали творческа или друга, на мозъка му трябва още малко време да преработи информацията, да я осмисли. А ти се панираш и затлачваш процеса. В момента, в който започнеш да се занимаваш с физическа активност, ти подсъзнателно успяваш да обработиш информацията и да стигнеш до решение.

Чети книги, гледай филми или спектакли, слушай музика

Търси неща, които са сходни като тематика и проблеми с твоята работа. Гледай филми за хора с твоята професия. Може би просто ти трябва друга гледна точка към това, което правиш.

Намери си спаринг партньор

Трябва ти човек, който да те изслуша, да ти задава въпроси, да те провокира. Важно е да разказваш на глас, да се чуваш, да търсиш по-точна формулировка, за да те разбере събеседникът ти. Въпросите, които ще ти зададе, ще ти помогнат да прехвърлиш още веднъж цялата информация, да я погледнеш от друг ъгъл. Какъв партньор да избереш? Някой, който разбира от тези неща или човек, на който трябва да обясняваш по-дълго и подробно? От теб зависи. Най-важното в случая е да имаш доверие на този, с когото разговаряш, да не се изнервяш от въпросите му и да не се обиждаш от евентуална критика.

Прегледай всичко, което си свършил до момента

Седни спокойно и разгледай какво си направил дотук. Дръж наблизо лист и химикал, защото може да ти се прииска нещо да промениш или може да ти хрумне нещо ново. Не нанасяй поправки и добавки директно върху работата си. Запиши ги. Изпробвай ги.Така ще се отървеш от страха, че можеш да развалиш нещо и ще си свободен да експериментираш на воля. А събуди ли се желанието ти за експерименти и импровизации, всичко ще си дойде на мястото.

Срещай се с хора, които работят в същата област

Запиши се на професионално обучение. Настроен си скептично към курсовете за по 2–3 дни? Пробвай. Невинаги се връщаш от тях пълен с нови знания, но обикновено атмосферата им те завладява и вдъхновява. Говориш с непознати колеги, откриваш, че имате едни и същи проблеми и страхове, разбираш как те се борят със своите и споделяш как ти се справяш с твоите. Когато се заемеш отново с работата си, ще се почувстваш изпълнен с нова енергия и решимост.

Не мисли за това колко си зациклил и не го повтаряй на глас

Една лъжа, изречена сто пъти, става истина. Не си го причинявай. Вместо да мислиш, че нищо не можеш да направиш и да се оплакваш наляво-надясно, че вдъхновението за работа те е напуснало, фокусирай се върху интересни неща, които разбуждат отново любопитството ти и ти помагат да се заредиш с нови идеи.

На всеки се случва да загуби вдъхновението за работа, което прави ежедневните му занимания вълнуващи и го кара да се чувства уверен и щастлив. На теб сигурно също. И не, никой не е имунизиран, вероятно ще ти случи отново. Когато това стане, не се паникьосвай, а извади тайните си оръжия – шестте трика, които научи току-що – и започни да ги прилагаш.

Открито на ПОЛЯНАТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара