Психолози от университети в Бат, Кардиф и Лондон са разработили първият „въпросник за четене на мисли“, за да определят доколко добре хората разбират какво мислят другите, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Първите резултати сочат, че жените се справят доста по-добре от мъжете в това да разберат мислите на другите хора.

Разчитането на мислите и намеренията, наричано често в психологията „ментализъм“, е важна способност да се уловят поведенчески знаци, които насочват какво си мислят хората, с които разговаряме – дали иронизират например, дали лъжат и т.н.

Въпросникът е съставен от специалисти от университета на Бат, Великобритания въз основа на данни от над 4000 души с диагноза аутизъм и без такова състояние в САЩ и Великобритания.

Резултатите от анкетата с простия четиристепенен въпросник се оценяват с точки от 4 до 16, като 4 е оценка за лоша способност за разчитане на мислите, а 16 е отлична оценка. Средният резултат от анкетата е между 12 и 13. След като статистически потвърдили, че тестът измерва едни и същи показатели при мъже и при жени, учените установили, че жените се справят по-добре от мъжете.

Резултатите от изследването и описание на въпросника бяха публикувани в сп.“Сайкълоджикал асесмънт“.

До голяма степен начинът на общуване се основава на разбирането за това какво мислят другите, но това е изключително сложен процес, който не се отдава на всички, каза д-р Пунит Шах, един от авторите на изследването.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара