Чувството за хумор не е универсално. Мъжете и жените реагират на смешното по различен начин, твърдят учени от Стандфордския университет в Калифорния. Те не само установили този факт, но и изяснили на какво се дължи различният подход на двата пола към шегите.

Неочаквана радост

Изследователите провели експеримент с 10 мъже и 10 жени. На доброволците били показани 70 смешни анимационни филма. Докато зрителите, участващи в експеримента, се забавлявали с тях, мозъчните им реакции били наблюдавани със сложна апаратура.

smile-1491429_960_720

Данните показали, че реакцията на мъжете и жените е доста сходна. При представителките на слабия пол обаче много по-забележимо се активизирали левият участък на предния лоб на мозъчната кора (който отговаря и за процесите на формирането на речта и запомнянето) и мезолимбическият център (този, в който се формират позитивни чувства вследствие на позитивно стимулиране – например парично възнаграждение).

Резултатите означават, че жените ценят повече езика в хумора, т.е. подхождат аналитично към шегата, смятат учените. В същото време дамите винаги имат леко песимистична нагласа. Участничките в експеримента сякаш не се надявали наистина да се забавляват от сърце и когато се оказало точно така, те – очевидно заради неочаквания за тях развой – се смеели повече от мъжете.

Кой се смее последен

Жените винаги очакват по-малка емоционална награда, е другото заключение на учените. „В случая тази награда се състоеше в кулминацията на всяко смешно филмче и когато тя наистина се случваше, дамите се радваха като деца“,  казват учените.

Те установили още: колкото по-смешен е филмът, толкова по-активно работели „центровете на възнагражденията“ в главите на зрителките. При мъжете било различно: от самото начало те били с нагласата, че всичко наистина ще бъде много смешно.

Смях през сълзи

Според учените резултатите  показват, че „центърът на наградата“ в женския мозък е по-чувствителен към емоционално стимулиране. А това пък от своя страна може да обясни защо нежният пол е по-податлив на депресивни състояния.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара