Разхождам се из интернет с надежда, че погледът ми ще попадне на нещо, което ще развърти ръждясалите бурми в съзнанието ми и те ще родят най-сетне перфектната редакторска колонка. После се сещам, че перфектността не ми отива. Отегчителна е. Ето това научи вашият скромен слуга от уроците по Пътя.

562_1cd7966ae01ffeb2dbb6bf7236e79e22Помните ли онзи чуден филм „Грозната истина”? Там Катрин Хейгъл (красива и напомпана с възвишеност) си беше направила списък с 10 ли бяха, 100 ли качества, които Г-н Идеален трябва да притежава, за да спечели сърцето й. Е, намери тя най-сетне въпросния неврохирург, който слушаше Брамс, изпращаше й цветя, обичаше котките и имаше телосложение на Тарзан и… се влюби в грубия, непохватен, и циничен Джерард Бътлър. Просто беше пропуснала да добави в списъка много важната и според мен заслужаваща първо място точка: „Любов към живота”.

Аз урока по жизнелюбие го получих от татко, малко преди да почине. Едва ходеше и мозъкът му отказваше, но един прекрасен ден избяга от къщи, където болестта му го беше превърнала в затворник. Намерих го на ескалаторите в НДК. Возеше се нагоре-надолу и се забавляваше от сърце, както само едно дете може.

Тогава много му се карах. И докато се карах, а после – докато го тъпчех с лекарства и още по-нататък – когато сбърчвах нос от изцапаното му бельо, въобще не ми хрумна да му кажа, че го обичам. Мислех, че се подразбира.

Ами не, не се подразбира. Сега ми е мъчно. Сега вече знам – „Обичам те!”, „Извинявай!” и „Благодаря!” се казват при всеки удобен повод. Защото друг може да нямате. Особено ако става дума за единствения човек, който харесва цялата ви неперфектна натура. Което си е втори урок.

Но това с уроците е ужасно интимна работа. Всеки сам си ги учи. Иначе рискуваме да станем поучителни, а както казва Вонегът – съветът е просто форма на носталгия. Ето, че намерих нещо ценно в интернет .

Оставям ви да се наслаждавате на Николета Лозанова, семейството й и италианската красота на цялата фотосесия. Те изглеждат погалени от съдбата.

Апропо, относно съдбата, един много интересен човек – героят на рубриката ни „Мъжът днес” Григор Бояджиев, ми каза, че не иска да вярва в предопределената съдба. Предпочита да вярва в човещинката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара