Скоро спорих с един младеж на тема „Женската независимост“. Възмутих се пред него от съществуването на телевизионно предаване със заглавие „Смени жената“, която я третира като нещо, подобно на хладилник или мотор – преносима вещ, полезна, но заменима. А той ми обясни, че не подобни предавания, а такива войнстващи феминистки като мен развалят семействата. „Жените са напълно свободни, ако не им харесва да стоят боси, бременни до печката, да запалят колата и да се изнесат веднага“, защитаваше тезата си този фриволен млад човек, която явно никога не е чел Вирджиния Улф и нейната „Собствена стая“.

Да се изнесат? Като запалят колата? Ама, чакай, човече, нали преди това трябва да има къде да се изнесат, а на всичкото отгоре, не е лошо да притежават и кола, която да запалят.

Половото неравноправие, дискриминацията и дори домашното насилие са пряка функция от финансовата зависимост на жената.

Не говоря за изкусните златотърсачки,

за които намирането на спонсор за нова пластика е въпрос на живот и смърт. Става дума за елементарното право, докато пазарува, готви, чисти, кърми и обслужва семейството си, жената да изработи своята свобода под формата на равно заплащане, платено майчинство и достъп до кариерната стълба. Тогава изборът дали да стои пред печката или пред компютъра ще е лично неин.

И само тогава, моето момче, тази жена ще може да хвърли престилката на пода, да си сложи червилото, което сама си е купила, и да запали малката си сладка червена количка към залеза. Или където си поиска.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара