Както се казва, щом като така и така си българин, по-добре е да се гордееш с това. Въпросът е с какво точно. На 3-ти март в сайта на известен ежедневник прочетох:

„Имаме милион причини да се гордеем, че сме българи: азбуката на Светите солунски братя св. св. Кирил и Методий, прабългарският календар, Мадарският конник, Орфей, тракийската цивилизация, киселото мляко. Дали сме на света първото научно откритие – металообработването, и първото шлифовано злато – варненското. Създали сме първите градове в Европа. Дело на българи са компютърът, хапчето антибебе, нивалинът, ксероксът, въздушната възглавница, телефонният секретар. И куп други неща, за които невинаги си даваме сметка.“ 

Впечатлих се от „първото научно откритие – металообработването“, и се замислих, че в „дървообработването“ или няма научен принос, или е открито по-късно. Ежедневникът обаче предлагаше нов поглед върху обектите на гордост:

  • България – България е най-старата от съвременните държави в Европа, чието име е непроменяно от основаването й. 

Нямам идея защо, но се сетих за вица: „Видях жена ти да се целува с някакъв мъж на Централна гара“.  „То па една гара…“   

Аз лично бих се гордял, че сме държава, ако бях сигурен.

  • Нямаме пленено знаме – За 60 години България успява да води пет войни. Не всички те завършват с победи, но пленено на бойните полета българско знаме няма, докато във Военния музей се пазят 62 пленени вражески. С което не може да се похвали нито една друга армия в света.

Добре е, че сме „успели“ да водим цели 5 войни, ама не се споменава да сме спечелили някоя от тях.

Аз лично се гордея, че сме олимпийци: „Важно е участието!“ 

  • Първата жена в боен полет – По време на Балканската война Райна Касабова е на 15 години и служи като доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. тя взема участие в боен полет, като хвърляла позиви с призив за спиране на кръвопролитията. 

Щом Райна е „жена“ на 15, защо се сърдим на ромските традиции?

Аз лично бих се гордял с първия боен полет, целящ спиране на бойните действия! 

  • „Време разделно“ – Най-известният български роман в световната литература – „Време разделно“, написан от акад. Антон Дончев, е издаван 17 пъти у нас, преведен е на 28 езика с общ тираж над 3 милиона. 

Антон Дончев не е бил академик, когато го е написал, най-много да е знаел, че ще стане. А това с превеждането и издаването в чужбина… дали пък не е финансирано от българската (социалистическа) държава?

Аз лично бих се гордял с това, че романът е написан за 45 дни. Много ни бива за спешни поръчки.

  • Медът – Уникалният български мед е познат в Европа още от IX век. Сведения за износ на мед и пчелен восък за Византия има от времето на кан Омуртаг (814-831 г.) По-късно българският пчелен мед, наричан „цера Загоре“, е добре познат и в средновековните италиански републики. За него пише флорентинският летописец Пеголоти, а Ватиканът постановява свещите за папските литургии да са само от български восък. 

Това за свещите от български восък е нещо като твърдението на Уди Алън, че може да познае всяко число, намислено от катерица.

През средата на X век Византия се съюзява с Киевска Рус и България воюва срещу двете държави. Русите съумяват да превземат столицата Преслав, с което губим цялата източна част от териториите си. От 1018-а ние официално сме част от Византия, а щом (според текста) Византия е Европа,

то сме европейци вече единайсет века. Гордея се!

  • Билките – България е на трето място в света по богатство на лековити растения след Афганистан и Индия. В планините ни има билки, които не се срещат никъде по света. 

Сещам се за световното първенство по кану-каяк в Панчарево (1977-а), когато на една от дисциплините – поради липса на качествена техника за фотофиниш – бяха класирани две лодки на първо място, а спикерът обяви: „За първи път в света и за втори път у нас…“

Гордея се, че винаги сме преди света!

  • Светица Олга – На огромна почит в Украйна е Великата киевска княгиня Олга – българка, родена в Плиска. Тя е родственица на цар Симеон. Управлявала е Киевското княжество от 945 до 969 г. Първата разпространителка на християнството сред украинския народ е обявена за светица.

Там, откъдето е взето твърдението, че Олга е внучка на Борис Първи, се споменава и друго – когато посетила Константинопол, византийският император, захласнат от красотата й, пожелал да изгони законната си съпруга и да се ожени за нея. Е, сериозните исторически източници считат, че по това време неотразимата хубавица трябва да е била между 58 и 78 години.

Гордея се с красотата на българските баби! 

  • Фотошопът – Един от създателите на най-използваната в света програма за обработка на снимки е българин – Тодор Георгиев.

Версия 1.0 на Photoshop е пусната през 1990-та, а българинът започва работа в Adobe от 2000-та година, като се занимава с иновативен проект за пленоптични лещи.

Гордея се с това, което българите са направили, а не с нещата, които не са.   

  • Правнучката на Софроний Врачански – Най-голямата поетеса, която Франция е дала на света – Анна дьо Ноай (1876-1933), е българка. Тя е правнучка на възрожденеца Софроний Врачански.

В Уикипедия не пише, че Ана е „най-голямата поетеса“, а че по майчина линия е потомка на Софроний Врачански, тъй като майка ѝ Ралука (родена през 1839 г.) е внучка на Стефан Богориди от дъщеря му Ана Богориди и Константин Музурус  – посланик на Високата порта в Лондон от 1850 г. до 1885 г.  А „БЛИЦ“ препечатва материала и слага заглавие „Графиня Анна дьо Ноай носи името на Гана от Котел“.

Предлагам да се гордеем с Гана от Котел.

  • Архитект Синан – Синан (1489-1588) е прочут османски архитект. Според легендата това е гениалният българин Майстор Манол, роден в родопското село Широка лъка. Назначен е за пръв архитект на султан Селим и работи последователно по време на управлението на четирима султани. Негово дело са 81 джамии, сред които Султан Селим джамия в Одрин, Сюлеймание и Шахзаде, 33 двореца, 26 библиотеки, 35 бани, 7 водопровода, десетки кервансараи, чешми и гробници. Той е направил и „Баня баши“ в София.

Гордея се с легендите, които сме създали за себе си! 

В резюме:

ГОРДЕЯ СЕ С БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЕ ГОРДЕЯТ, ЧЕ СА БЪЛГАРИ

 П.П. Апропо, горд съм и с българските медии. И благодарен.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара