Семифредо с дребни плодове, розова вода и шамфъстък. Доза за една продълговата форма за кекс.

July-7 (Copy)

Изключително трудно е да се направи фин, гладък сладолед в домашни условия. Често в него се образуват едри кристали заради липсата на оборудване. За да стане сладоледът с кремообразна текстура, трябва да го замразим възможно най-бързо. В индустрията или в джелатериите сладолeдите се правят с машини, които едновременно ги охлаждат и бъркат.

Семифредото обаче е един от магическите сладоледи, които не стават на кристали. Това се дължи на многото въздух в сладкиша, който сме вкарали вътре с разбитите белтъци и сметана на сняг. Семифредо е известен италиански сладкиш. В превод означава “полу-замръзнал”. Рецептата можете да разнообразявате с всякакви плодове, ядки, сушени плодове или шоколад.

July-6 (Copy)

Продукти:

жълтъци – 6 бр.

белтъци – 2 бр.

захар – 80 г

розова вода – 2 с.л.

течна готварска животинска сметана, студена – 300 мл

дребни плодове, пресни или замразени (малини, боровинки, касис, череши, къпини) – 300 г

шамфъстък, белен – 100 г

July-8 (Copy)

Начин на приготвяне:

 • Подгответе водна баня за готвене на жълтъците: в малка тенджерка или касерола сипете един пръст вода. Намерете стъклена или метална купа, която да влиза в тенджерката и да се задържа отгоре, без да стига до дъното, за да не опира водата. Водата във водната баня трябва леко да къкри, а не да ври бурно. В противен случай ще пресече яйцата.
 • Поставете жълтъците в купата заедно с половината от захарта. Разбийте ги с миксер за 2-3 минути, докато се получи гъст, бял, пухкав крем. Прехвърлете го върху водната баня и започнете да бъркате, без да спирате. След известно време кремът ще се сгъсти и ще бъде готов. Потопете гърба на една лъжица в крема и прокарайте пръст през него. Ако двете страни на оставената следа не се събират, значи кремът е вече готов. Дръпнете го настрана от водната баня и го оставете да се охлади в студена вода.
 • Нарежете шамфъстъка на едри парчета и го оставете настрана.
 • Разбийте сметаната в чиста и суха купа, докато се сгъсти. Внимавайте да не я преразбиете.
 • След като жълтъчният крем е изстинал, прибавете сметаната към него: първо една трета от нея, следва объркване с шпатула или голяма лъжица, след това повтаряте, докато смесите изцяло сметаната и крема.
 • В друга чиста и суха купа започнете да разбивате двата белтъка. Когато вече започне да се образува пяна от белтъците, прибавете останалата половина от захарта. Бъркайте белтъците, докато се получи лъскав сняг (до стадий на меки връхчета).
 • По същата технология като сметаната смесете белтъците с останалата смес.
 • Най-накрая към сместа прибавете ядките и дребните плодове и внимателно ги смесете, без да ги мачкате.
 • Прехвърлете готовата смес в предварително застлана със стреч фолио правоъгълна форма за кекс. Покрийте семифредото и отгоре със стреч фолио, за да не хваща скреж.
 • Прехвърлете тавата във фризера и оставете десерта да замръзне добре. Това ще отнеме поне 4 часа.
 • Извадете семифредото от фризера и го нарежете на парчета от по 2-3 см дебелина. Сервирайте бързо, гарнирано с пресни плодове.

Рецепта от кулинарно училище AmuseBouche

July-3 (Copy)

Facebook Twitter Google+

0 Коментара