Рецептите за мармалади са от първия брой на сп. „Жената днес“, отпечатан през октомври 1945 г. Оригиналният правопис е запазен.

plum-550699_640

Млян мармелад от сини сливи без захар

Вземаме добре узрели сини сливи, измиваме ги добре, освобождаваме от костилките, минаваме през машината за месо и получената каша слагаме да ври в разлат съд на силен огън, за да става по-бързо изпаряването. Когато мармелада заври силно, слагаме 1 чайна лъжичка (за 10 кгр. сливи) сода бикарбонат. Бъркаме непрекъснато с дър­вена лопатка и внимаваме мармелада да не загори никак. Загарянето променя както цвета, така и вкуса на марме­лада. Сгъстяваме добре мармелада; че е готов, познаваме по това, когато направим пътека с лопатката, последната не се покрива бърже, или като съберем с лопатката мар­мелада на единия край на тавата, той се задържа и бавно покрива отново дъното. В момента когато ще свалим мар­мелада от огъня, поръсваме с салицил. Разбъркваме добре и сваляме. На 25 кгр. сливи, слагаме 10 гр. салицил, из­сипваме още горещ мармелада в буркани, които държим 3 — 4 дни открити на слънце, за да получим хубава ко­рица, след което завързваме с пергамент и прибираме на сухо хладно място. На този мармелад особено много подхожда миризмата на ендреше. Листа от ендреше завързваме с конец, измиваме ги и пущаме в мармелада в началото, когато започва да прави пътека.

Подходящи миризми са също карамфила и канелата заедно. Последните завързваме в тюлбенче и слагаме в кашата още щом възври силно, т. е. веднага след като сме сложили содата.

Plum_jam,_powidla,_gotowanie_powidel

Смесен мармелад

Вземаме 15 кгр. добре узрели сини сливи, 5 кгр. ябълки и 5 кгр., праскови, също добре узрели. Измиваме сливите, изваждаме костилките и слагаме сливите да се варят докато омекнат, след което ги сваляме от огъня да изстинат. Ябълките измиваме, нарязваме на четвър­тинки, изчистваме им семената и загнилите части, зали­ваме ги с 4-5 чайни чаши вода, варим до омекване и оставяме да изстинат. Прасковите пущаме по неколко в гевгир в кипяща вода, държим ги 2-3 минути, пущаме ги след това в студена вода, белим ги, изваждаме кос­тилките и слагаме да врат до омекване и ги оставяме да изстинат. Изстиналите три плодови каши пасираме през гевгир, съединяваме кашите, прибавяме 2 кгр захар и слагаме мермелада да се вари в разлат съд на силен огън, като го бъркаме непрестанно. Когато се посгъсти, счукваме семките на 30-40 костилки от прасковите и ги прибавяме към мармелада. Варим го докато получи лъскавина и се сгъсти така, че лопатката да прави ши­рока пътека по дъното на съда.

Смесен мармелад с домати

Вземаме по 6 кгр. червени домати, сини сливи и ябълки, 2 кгр. захар и неколко клончета ендрише. Сваряваме до­матите без вода и прецеждаме през гевгир. Обелени (може и небелени) нарязваме ябълките на малки късчета и сми­ламе в машина за месо. Сливше изчистваме от костил­ките и също смиламе. Съединяваме трите каши и варим на силен огън. Когато се поизпари водата, прибавяме за­харта, а когато вече почне да се сгъстява, прибавяме ендрешето и варим до необходимата гъстота.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара