Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 2 яйца
  • 300 гр сирене
  • щипка сол
  • свинска мас

Начин на приготвяне:

В старата нощва пресейте брашното през струнката, направете кладенче, в което ще чукнете яйцата. Добавете солчица и марна водица и омесвате докато се получи меко тесто. Разделете тестото на равни топчета и всяко топче го разточвате с точилката на кора, като се внимава тя да няма дупка, за да не изпада сиренцето и стане зян. След като поръсите върху кората натрошеното сирене, поръсете две супени лъжици от разтопената мас. Загъваме от четирите страни и печем на сача до златисто. След като е готова и извадим гюзлемата от огъня, намазваме я със свинска мас и от двете страни.

Сервираме със студен айран.

Рецептата на НЧ „Димитър Наумов-1908“, село Преславен, е една от 12-те финалисти в националната кампания „Кулинарното наследство на България“ на МЕТРО. Победителите готвиха заедно с шеф Андре Токев във финала на конкурса в кулинарната МЕТРО Академия. Кампанията е част от националния календар „2018 г. – Европейска година на културното наследство“.

В Преславен това кулинарно изкушение приготвяме на жътва. Село Преславен се намира в старозагорското поле и е прегърнато от златни ниви. Основният поминък в миналото и днес е зърнопроизводството. Всяко лято в последната събота на месец юни, още щом се вдигне росата, с песен на уста поемаме с каручките към натежалата загария. Привеждаме се над златните паралии и всички зажънваме със сърпове и паламарки. След като пожънем нивата откарваме снопите на хармана, където овършаваме класовете и житото мелим на ромелите на ситно, бяло брашно. От него преславенските жени-доброволки приготвят пред погледите на стотици жители и гости хлябове, баници и над 500 вкусни гюзлеми, за да се нагостят всички присъстващи на традиционния празник на житото „Пътят на хляба“!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара