Обърнатите тарти са много типични за френската кухня. Сигурно сте чували за тарт Татен – обърнат тарт с ябълки. Нашата версия е малко по-различна и е с ароматни круши в карамел и карамелизирани ядки пекан.

Продукти:

(за 4 минитарта или 1 тарт с диаметър 20 см)

За тестото:

  • брашно – 250 г,
  • масло, студено – 205 г,
  • вода – 55 г,
  • сол – щипка,

За крушите:

  • масло – 75 г,
  • захар – 100 г,
  • круши – 4 бр.,
  • пекан – 50 г

Приготвяне:

Първо пригответе тестото. Маслото нарежете на малки кубчета и приберете в хладилника за 30 мин.

В купа пресейте брашното със солта. Добавете студеното масло и смесете с брашното, като претривате продуктите с върховете на пръстите, така че да се образуват трохи и цялото брашно да бъде покрито с масло. Важно е да се работи бързо, за да не се стопли маслото. Ако в стаята е по-топло, изстудете предварително купата в хладилника. Трябва да получите маслени трохи, като може да има някои по-едри парченца масло. В този момент добавете водата – студена, и объркайте бързо с ръка или с вилица, колкото да се събере тестото. В никакъв случай не се меси! Тестото си остава ронливо. Увийте с фолио за свежо съхранение и притиснете с длани тестото. Това тесто трябва да престои в хладилника 2-3 часа. Може да го съхранявате до три дни.

За да приготвите тарта, са ви необходими 4 формички за тарталети с диаметър 10 см, или една по-голяма форма за тарт. Обелете крушите, разрежете ги наполовина и внимателно ги почистете от семките.

В широк тиган сложете захарта и маслото, нарязано на малки кубчета. Загрейте, докато маслото се стопи и захарта се карамелизира. Поставете внимателно крушите в карамела, внимавайте да не ви изпръска! Гответе около 30 секунди, след което обърнете крушите и гответе още няколко секунди в карамела. Не прекалявайте с готвенето на крушите, за да не омекнат прекалено много. Целта е целите круши да се покрият с ароматен карамел. Поставете карамелизираните круши във формите за печене, с равната страна към дъното на формата.

В останалия в тигана карамел сложете ядките пекан и разбъркайте с дървена лъжица, за да се покрият с карамел. Внимателно ги поставете на дъното на формите около крушите.

Извадете тестото от хладилника

и го разточете с дебелина 3 мм. Изрежете от него кръгове с диаметър малко по-голям от диаметъра на формата за печене. Внимателно пренесете изрязаното тесто и го поставете върху крушите. Притиснете го добре към тях, като подпънете леко краищата му навътре във формата.

Надупчете тестото с вилица на няколко места. Поставете в предварително загрята на 200*С фурна и печете около 15-20 мин, докато тестото стане тъмно златисто. Извадете тартите от фурната и оставете да се охладят за около 30-ина секунди.

Поставете плоска чиния с диаметър по-голям от диаметъра на формата за тарт върху самата форма и обърнете тарта върху чинията. Докато карамелът, в който е потопена крушата, е топъл, тартът ще се отлепи много лесно от формата.

Сервирайте топъл или охладен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара