Омлетите спадат към така наречените „аламинути“. Тяхното бързо приготовление, отличен вкус и хубав външен вид ни избавят често от затруднено положение при неочаквани гости.

Омлетите биват няколко вида: обикновен омлет (омлет натюр), омлет с плънка и омлет пъстър (мозайка). Поднасят се в момента на приготвянето им. Престоялият омлет губи много от вкуса и вида си.

Разбиването на яйцата трябва да стане в момента, когато маслото е добре сгорещено, иначе то се съединява с яйцата и те залепват тук-там за дъното на тигана. Яйцата се разбиват с вилица или дълга тел, докато жълтъкът и белтъкът се смесят добре. По желание – към яйцата непосредствено преди изсипването им в тигана може да се прибави по 1 супена лъжица прясно мляко, за предпочитане сурово. Млякото прави омлета по-лек.

Тиганът, в който ще се пържи омлета, трябва да е по-дебел (бакърен, емайлиран, железен). При тънък тиган се получава бързо загряване и прегаряне на омлета, което разваля както вкуса, така и външния му вид.

Омлетите се пържат върху умерено силен огън. Яйцата се посоляват в момента на изсипването. Посолените от по-рано яйца се оводняват. Разбитите яйца се изсипват бързо в средата на тигана, сами да се разлеят встрани. Веднага се разбъркват на равномерен пласт с издутата страна на вилицата. След малко тиганът се разклаща хоризонтално, за да се отдели омлета от дъното. Омлетът е готов, когато долната му страна добие хубав златисто-жълт цвят, отгоре не се виждат втечнени части, а всичко се е стегнало в едно цяло. Омлетът се прегъва още в тигана. Изсипва се внимателно в чинията, като се гледа долната част да дойде отгоре. За да добие лъскавина, по желание може да се намаже с парче прясно масло, набодено на вилица.

  • Обикновен омлет (Омлет натюр)

Разбиваме 3 яйца, посоляваме ги и веднага изсипваме в тигана, в който сме сгорещили 1 лъжица масло. Изпърженият омлет сгъваме на две или три и го изсипваме в затоплена чиния.

  • Омлет с кашкавал или сирене

В разбитите яйца прибавяме по 1 кафена чашка настърган кашкавал или натрошено сирене. Омлет с кашкавал се приготвя още като се изпържи обикновен омлет и преди да се сгъне се поръси с настърган кашкавал.

  • Пролетен омлет

Към разбитите яйца прибавяме по 1/2 връзка ситно нарязани магданоз, копър и малко пресен чесън, разбъркваме, посоляваме на вкус и пържим омлета от двете страни. Прегъваме го на две и поднасяме топъл. Вкусен е пролетният омлет, приготвен с гъби, предварително задушени и прибавени към яйцата.

  • Омлет с пюре от граф или спанак

Приготвяме обикновен омлет, по средата слагаме пюрето, сгъваме на две и го поднасяме топъл. Плънката може да бъде от шунка, пържени картофи, запържен лук и др.
Омлет с моркови се приготовлява като прибавим към разбитите яйца предварително задушени и изстинали зеленчуци (моркови).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара