Често пъти обаче времето е основният враг на майките, защото някак си все не ни достига. В такива моменти често пъти е по-лесно да предложим на гладното дете нещо готово, закупено от магазина. За жалост, продуктите, които идват в пакетче или весела шумоляща опаковка, са създадени не с мисъл за здравето на вашето дете, а с идеята да имат дълъг срок на годност и да осигурят максимална печалба на производителя. Затова едно от нещата, които можете да направите, е да си създаде списък от бързи и лесни за приготвяне рецепти като тази, и винаги когато е възможно, да избирате за децата си домашно приготвената храна пред готовите закуски.

corn-muffins-2

Холистичният нутриционист Магдалена Пашова предлага рецепта за безглутенови солени кексчета, подходщи за деца, в своя блог NATURELITA. 

Тези кексчета отнемат не повече от 7 минути за приготвяне и 30 минути за печене. Съдържат комбинация от безглутеново и царевично брашно, защото дори детето да няма глутенова непоносимост или алергия, е добре винаги когато можем да му спестим глутена – този протеин е труден за разграждане и без особена хранителна стойност.

Кексчетата съдържат домашно кисело мляко, козе сирене, домашно кисело мляко и пречистено масло (гхи) и в този смисъл не са подходящи за деца с казаинова алергия, но за всички останали са една чудесна следобедна закуска – многократно по-добра от всякакви кифли, кроасани, солети, десертни блокчета и други, закупени от магазина подобия на храна.

corn-muffins-1

Безглутенови солени кексчета за деца

Продукти за 12 мъфина:

  • 1 чаша безглутеново брашно смес – има готова в био магазините
  • 1 чаша царевично брашно
  • 1 чаша кисело мляко
  • 1 яйце от свободни кокошки
  • 1/2 чаша разтопено гхи
  • 2/3 чаша натрошено козе сирене
  • 1 ч.л. сода

Приготвяне:

Смесете брашната в голяма купа. Добавете содата към киселото мляко, разбъркайте и изсипете при брашната. Разбийте леко яйцето с вилица и добавете към сместа. Излейте в купата разтопеното гхи, добавете сиренето и разбъркайте до получаване на гъсто тесто.

Разпределете във форми за мъфини и печете 25-30 минути на 180 градуса.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара