Да плакнете пастата

1

Изплакването на спагетите и макароните със студена вода след варене може да докара всеки италианец до припадък. На повърхността им има ценно нишесте, което помага сосът да се абсорбира по-добре от спагетите. Италианките използват водата, в която са варени макароните, за разреждане на гъстите сосове.

Да готвите доматите заедно с останалите зеленчуци

2

Един от най-често срещаните грешки при готвачите новаци е да сложат домати в ястието с картофи, моркови и други зеленчуци. Киселината, която се съдържа в доматите, забавя процеса на готвене на останалата част от зеленчуците. Поради тази причина също така оцетът се добавя към ястието, когато е почти готово за сервиране.

Да солите бульона в началото на варенето

3

Тук всичко е много просто – ако посолите бульона в началото на готвенето, има риск ястието да стане много солено, защото доста вода ще се изпари по време на варенето. Между другото, тайната на вкусния бульон да се сложи месото в студена вода. Но, ако имате намерение да сготвите много добре месото, водата, в която е сложено, трябва да ври.

Да използвате блендер за картофено пюре

5

Блендерът, разбира се, е от голяма полза при подготовката на много ястия, но не и когато става въпрос за картофено пюре. Най-вкусно се получава по старомодния начин – с уред за мачкане на картофи и най-обикновена вилица. Между другото, професионалните готвачи внимателно изцеждат цялата вода, в  която са варени картофите, и дори ги подсушават.

Да използвате твърде малко или твърде много подправки

4

Готвачите имат една шега, че недосоленото ястие е много по-лошо от пресолената манджа. Същото важи и за всички билки и подправки – липсата им може да се отрази на качеството на храната, буквално да я лиши от вкус. Но и да сложите всички подправки, които имате в шкафа, е също толкова зле.

Да слагате твърде много неща на пицата

7

На пръв поглед може да изглежда, че колкото повече неща сложите на пицата, тя ще е по-вкусна и красива. Но не е така – при приготвянето на пица е по-добре да се придържате към съставките, изброени в рецептата. Така тестото ще остане хрупкаво, няма да се разкашка, и ще може да ядете пицата с ръце, както правят в родината й.

Да варите тестени изделия в малко вода

8

Пастата, кнедлите, пелмените и другите изделия от тесто определено трябва да се варят в много вода. Ако водата не е достатъчно има опасност тестото да стане на каша и да получите всичко друго, но не и вкусно ястие. Отделните тестени парчета ще се слепят помежду си, а и ще полепнат по стените на тенджерата.

Да режете лука твърде рано

9

Ситно нарязания лук много бързо става горчив, което се предава и на вкуса на ястията – те започват да горчат. Същото се случва и ако режете лук с тъп нож. Така че – режете лука непосредствено преди да го сложите в ястието и само с добре наточен остър нож.

Да режете месото за пържоли по влакната

11

Дори и най-доброто месо може да се превърне в „подметка на обувка“, ако срежете по влакната. Когато печете, парчетата ще се свият и ще станат много жилави.  За да се избегне това, месото трябва да се реже напречно – тогава то няма да промени формата си по време на готвене и ще остане меко.

Да гасите сода с оцет

10

Въпреки че още бабите ни са използвали тази техника, в нея няма никакъв практически смисъл. Оцетът гаси въглеродния диоксид, който трябва да придаде ефирност на тестото, и на практика за надуването на тестото помага содата, която е останала незасегната при този химически процес. В една стара рецепта, за да ви се надуе тестото, се препоръчва използването на следната техника:  B 1/4 чаша вода се разтваря една супена лъжица сода, а в друга чаша със същото количество вода – една чаена лъжичка лимонена киселина, и след това се добавят към тестото.

От AdMe.ru

15 хитринки в кухнята, които дори майка ви не знае

17 хитринки за прости, но ефектни печива

Facebook Twitter Google+

0 Коментара