Как мислите, дали успявате да си набавите всички необходими витамини и минерали по това време на годината. Имунитетът е в постоянна бойна готовност, защото отвсякъде дебнат вируси. Но това го изтощава – респективно изчерпват се по-бързо запасите от ценни, жизненоважни вещества. Освен това знаете ли че, една малка ракия или водка, таблетка антибиотик или дори бучка захар мигновено съкращават значително резервите от полезни вещества. Затова едно от важните ви задължения през зимата е да нахраните организма с необходимите витамини и минерали. Вижте без кои от тях не може.

А (ретинол)

През зимата всеки се нуждае от този витамин – особено тези, които сутрин се събуждат „разбити“. Без него имунната система отслабва, зрението – също. Витамин А е особено важен за пушачите и всички, които прекаляват с алкохола.

В1 (тиамин)

Без тиамин организмът не може пълноценно да усвоява белтъчините и въглехидратите. Особено силно се нуждаят от него хората, които страдат от липса на апетит или безсъние. Антибиотиците драстично снижават активността на тиамина в организма.

В2 (рибофлавин)

Ако имате болезнени напуквания в ъгълчетата на устните, остротата на зрението е снижена, а вечер се чувствате потиснати, не е само от времето. Спешно трябва да попълните запасите от рибофлавин в организма.

В6 (пиридоксин)

Дефицитът му провокира безсъние, нервно пренапрежение и болезнено схващане на крайниците. Много важен витамин за всички с напрегнат ритъм на живот.

В12

Без него не може всеки нормален хищник, какъвто е и човекът. Той е основен фактор в кръвотворенето и възпроизводството на съединителната тъкан.

С

Най-мощният антиоксидант, съюзник на имунитета и враг на вирусите.

D

Функцията на щитовидната жлеза през зимата е занижена, което означава повишена потребност от витамин D. Жизнено необходим също така за здравето на костите и зъбите.

E

Освен доказаната му роля като фактор за успешни размножителни функции конкретно през студените месеци този витамин възпрепятства затлачването на организма с шлаки и отпадъчни продукти – резултат от зимното хранене с преобладаващи мазнини и други вредности.

H (биотин)

Горещо се препоръчва за характерните през мрачните и мразовити дни бърза уморяемост и раздразнителност.

K

Необходим е при проблеми с кръвното налягане, а също и на всички, податливи на простудни заболявания.

РР

Жителите на големите градове и всички, които живеят и работят във вредни условия, дори и не могат да си представят, че буквално животът им зависи от наличието на този витамин. Той извежда радионуклеидите от организма и подпомага съпротивата срещу въздействието на радиацията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара