Израелски специалисти откриха доказателства за нещо, което много майки, домакини и работещи жени винаги са знаели – дамите се справят по-добре от мъжете със стреса. Учените от Еврейския университет са открили, че някои генетични предимства помагат на хората да понасят по-лесно напрежението. Някои хора са по-издръжливи в условия на стрес, докато други са по-уязвими, което ги излага на по-голям риск от физически и психически проблеми. Роля в това играе генетичният код. Наследственият фактор определя в голяма степен нивата на стресовия хормон кортизол в човешкото тяло.

Учените са изследвали 97 студенти, които трябвало да влязат в ролите на хора, които се явяват на интервю за работа. Чрез специален тест били отчетени нивата на кортизол в слюнката им, както и генът, кодиращ мозъчния невротрофичен фактор BDNF, който играе роля в растежа и диференциацията на мозъчните клетки. Експресията на BDNF е понижена при хроничен стрес и се възстановява след лечение с антидепресанти. Генът, кодиращ BDNF, има два варианта – единият е свързан със синтеза на аминокиселината валин (Val), а другият – на аминокиселината метионин (Met). Всеки човек има в генома си две копия на този ген. Те могат да бъдат еднакви – Val/Val, или различни – Val/Met.

В резултат на направените тестове специалистите установили, че при мъжете и жените с две различни копия на гена, кодиращ BDNF, нивата на кортизола в стресови ситуации са сходни. Това означава, че те изпитват еднакви морални и физически последствия от подобен род преживявания. При мъжете, които носят две еднакви копия на гена – Val/Val, – били отчетени най-високи нива на кортизола в стресови ситуации, а при жените със същия тип – най-ниски. Това означава, че мъжете, носители на варианта Val/Val, се справят най-трудно с напрежението, а жените, които носят същия вариант – най-лесно понасят стресовите ситуации. Специалистите обаче не могат да обяснят защо еднаквите варианти на един и същи ген задействат различни реакции при мъжете и жените.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара