Всичко живо е възникнало от морето. Науката смята, че първата жива клетка се е родила там, а днес на всички е ясно, че морето и човекът са тясно свързани. През 1904 г. американският биолог Куинстън направил експеримент с кучета, като заменил голяма част от кръвта им с морска вода. Изненадващо кучетата не умрели, а напротив – след няколко дни станали по-жизнени и хемоглобинът им се повишил.

beach-519378_640
За ползата от морските бани хората са знаели още в древността. Днес лекари и козметолози твърдят, че лечението и най-вече профилактиката с морска вода имат голямо бъдеще. Това е и най-приятният начин да се отървеш от редица здравословни проблеми. Специалисти по заболявания на кожата, стомаха, гърба, ставите и сърцето уверяват: морето лекува, ако не всичко, то твърде много болежки.

Морската вода

Тоба е концентриран разтвор от различни соли и минерали, които лесно попиват в кожата. Химичният състав на морската вода много подхожда на нашия организъм и е най-доброто средство за отделяне на токсини и тонизиране на мускулатурата. Това е така, защото плазмата на човешката кръв и морската вода са много сходни по състав. Ето защо човешкото тяло се чувства уютно в морето.
По време на къпане с морска вода в тъканите проникват ценни микроелементи като йод, сяра, натриеви йони, магнезий, калций, бром, сулфити. Не бива да забравяме и едно от най-ценните качества на морската вода – силното противовъзпалително действие.

Полза №1

Морската вода и морският въздух снабдяват подкожните тъкани с отрицателни йони, откъдето те проникват в кръвта, подобрявайки нейната циркулация. Какво означава това ли? В тялото на съвременния човек има излишък от положителни йони. Това се случва, защото в градската джунгла той не е “заземен” – навсякъде има асфалт и изкуствени покри-тия, които не позволяват на положител¬ните йони да отидат в земята. Затова
след стрес са ни нужни по-горе споменатите отрицателни йони, чрез които тялото ни постига равновесие при процесите на клетъчно ниво. След седмица-две на морето имунитетът укрепва и расте устойчивостта на организма към инфекции и вируси. Този ефект, благодарение на отрицателните йони, продължава да действа на тялото от два до четири месеца след почивка на море. Поради тези си качества отрицателните йони са наричани още морските йони.

Полза №2

Морската вода с ценния си минерален състав храни и укрепва кожата и подкожните тъкани, косата и ноктите. Освен това помага на подкожните тъкани да се избавят от токсините, от което се повишава самочувствието и забележете – намаляват контурите на фигурата.
Така че на морето можете да подобрите здравословното си състояние с малко усилия – достатъчни са няколко пъти на ден лениво плуване и след това умерени бани на слънце.
Между другото басейните с морска вода и морска сол са пълна пародия. Морската вода не трябва да бъде транспортирана: микроорганизмите, които я правят толкова ценна за нас, живеят само 48 часа.

Вижте най-често срещаните микроелементи в морската вода и как се отразява тяхното отсъствие на организма ни.

Елемент-Как се чувстваме без него

Калций – Нервност, депресия, лош сън

Калий – Отпадналост, безсъние, суха кожа, обезводняване на организма, нарушена функция на бъбреците

Магнезий – Нервност, главоболие, безсъние, чупливи нокти, косопад, ронене на зъбите, ускоряване процеса на стареене

Манган – Алергия, диабет, безплодие

Йод – Нарушени функции на щитовидната жлеза, отпадналост, затлъстяване

Селен – Пигментация на кожата във вид на „старчески петна“, слабо съпротивление на кожата към въздействието на токсични вещества

Цинк – Сексуална слабост, безплодие, чупливост на ноктите и косата

Желязо – Анемия, постоянна отпадналост, бледност, липса на апетит

––––––

Мастика – Апатия към работата, прогресивно намаляващо чувство за хумор.

Бира – Нервност, раздразнителност, безсъние.

Коктейл Мохито – Загуба на слуховите възприятия – подчертано недочуване на заповедите на шефа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара