Спортуваш редовно, хапваш здраво, със секса също всичко е наред. Въобще здрав си. Защо тогава тялото ти поднася странни изненади: задрямваш и сякаш те разтърсва токов удар. Ядосаш се – революция в стомаха. Засърбява те там, където не можеш да се почешеш. Релаксираш с музика, а сърцето изведнъж прескача. Правиш любов – и огладняваш зверски.

Пеперуди в стомаха

Напоследък шефът често говори (и още по-често поглежда към теб), че са се навъдили много безделници. Всеки път този монолог предизвиква неприятно усещане, при което в стомаха ти сякаш пърха рояк пеперуди.

 • Причината:

Когато се тревожиш или си в напрегнато очакване, тялото ти започва да произвежда адреналин. Той преразпределя кръвния ток: отклонява кръв от храносмилателната система и я насочва към органите, които имат по-голяма нужда от нея по време на стрес. Оттук идва познатото усещане „свива ме под лъжичката“.

 • Поуката:

Нищо страшно не се случва, просто храносмилателната система временно е престанала да се занимава с преките си задачи.

Смях до припадък

Дори и най-тъпият виц те кара да се смееш до изтощаване. Смях, който продължава 10-15-20 минути. Искаш, а не можеш да спреш и това те плаши.

 • Причината:

Изследователи са установили на какво се дължи този феномен. При някои хора смехът потиска т. нар. Н рефлекс, който контролира мускулните съкращения. Състоянието „смях до припадък“ се нарича катаплексия и означава точно това – подвластните му губят двигателните си способности и дори изпадат в безсъзнание при продължителен смях.

 • Поуката:

Катаплексията е един от симптомите на нарколепсията – болестно състояние, при което неочаквано и внезапно заспиваш в необичайно бреме и на необичайно място. Обърни се към лекар.

Токов удар при дрямка

Унасяш се, потъваш 8 блажен сън, но внезапно тялото ти силно потръпва, сякаш някой го е стреснал.

 • Причината:

Учените имат специално наименование на странните мускулни съкращения, които те настигат при задрямване – миоклонически подскоци. Обяснението е, че в момента на заспиване мускулният тонус рязко се понижава. Подскоците временно повишават тонуса при прехода от дрямка към дълбок сън.

 • Поуката:

Движенията наподобяват епилептичен припадък, но са абсолютно безобидни. Най-много да стреснеш или да ритнеш спящия до теб в прегръдките си. Нищо, после ще и се извиниш.

Глад след секс

Защо основен инстинкт на тялото провокира друг? Заради физическото натоварване. При секс цялото ти тяло от глава до пети е подложено на натоварване.

 • Причината:

За да получат гориво за еротичната фиеста, мускулите окисляват крьвната захар. В резултат равнището й пада, а оттам мозъкът казва на стомаха: „Време е да се подкрепим!

 • Поуката:

Плодовете са най-доброто попълнение на енергийните запаси, особено ако смяташ да продължиш любовния маратон. Хапнеш ли нещо по-солидно, ще ти се доспи.

Сърдечна акробатика

Без повод то изведнъж замира, прескача или забързва ритъм за няколко секунди.

 • Причината:

Ако си шофьор, лесно ще разбереш обяснението. Сърцето е като четиритактов двигател: две горни камери предсьрдия, насочват кръвта към две долни, а от тях тя постъпва към останалите органи и части на тялото. Работата в синхрон между горните и долните камери се контролира от своеобразен таймер, наречен синусов възел. От време на време той нещо бърка и сърцето пропуска удар или бие гръмко и учестено.

 • Поуката:

Подобни неприятности се случват по-често на мъжете и зачестяват след всяко прехвърлено десетилетие. Страховити са, но общо взето, са безобидни. Прекаляването с кафе, цигари, алкохол, приемът на лекарства срещу простуди или астма може да повлияят на безупречната работа на синусовия възел. Ако обаче сърцето започне редовно да шава, запиши си час при кардиолог.

Иглички в крака

Откъде се взема това кошмарно боцкане в крака винаги щом седнеш за по-дълго върху него?

 • Причината:

Изтръпването в засегнатото място се появява обикновено след като нерви и кръвоносни съдове са били притиснати по-дълго при неестествено положение на тялото. Когато кръвообращението се възстанови, замрелите нервни окончания започват отново да функционират, чувствителността постепенно се възстановява. Сработването води до познатото ти усещане за тежест и болезнено боцкане.

 • Поуката:

Ако притискането действа прекалено дълго, може да се стигне до увреждане на нерва. Това би довело до трайна загуба на чувствителността и нормалната мускулна функция. Внимавай как спиш, особено ако пиеш силни сънотворни. Те може така да те приковат към леглото, че да не усетиш как си се докарал до сериозно обездвижване.

Сърби там, където не можеш да се почешеш

Често засърбяването означава, че кожата е станала прекалено суха. А гърбът – там, където не можеш да се почешеш – по принцип е една от най-сухите зони по тялото. Но защо сърбежът, появил се на рамото, започва да бяга вляво и вдясно, надолу-нагоре. Подлудяващо е!

 • Причината:

Клетките по повърхността на кожата са подредени като плочките по черупката на костенурка. Тази структура им позволява да пазят нервните окончания от вредните въздействия на външната среда. Когато кожата съхне, клетките се свиват и нервните окончания се оголват. Прах, микрочастици от тъканите на дрехите, дразнещи компоненти от сапуна например маже да попаднат между свитите клетки и да предизвикат реакция по нерва, което обяснява бягащия сърбеж.

 • Поуката:

За да пазиш зашитата на кожата, не се мий по-дълго от пет минути. Използвай овлажняващи балсами, с изключение на съдържащите алкохол – той също суши кожата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара