Болката по време на полов акт може да бъде проблем, с който се сблъскват много хора, но разбирането на причините и начините за справяне с нея може да ви помогне да подобрите сексуалния си живот.

Ето кои са основните причини за болката по време на полов акт и начините за решаване на този проблем според сексолозите.

Нарушения на смазването

Нарушенията на смазването се появяват, когато по време на полов акт има малко или недостатъчно естествена секреция. Това може да се дължи на различни фактори, което води до триене, намалено сексуално желание и болезнен полов акт.

Възпалителни заболявания на тазовите органи

Инфекциите могат да предизвикат възпаление и от него да се развият сраствания, които от своя страна могат да причинят болка.

Неправилна стойка по време на полов акт

Определени позиции по време на полов акт могат да доведат до болка, особено ако създават прекомерен натиск или разтягат определени мускулни групи.

Ендометриоза

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата на маточната кухина, се намира извън матката. Това може да доведе до болка и неприятни симптоми по време на полов акт.

Вагинизъм

Вагинизмът е състояние, при което мускулите на тазовото дъно се свиват, което може да доведе до болка и дискомфорт по време на полов акт.

Менопауза

Промените в хормоните по време на менопаузата могат да доведат до вагинална сухота, което може да причини болка и дискомфорт по време на полов акт.

Инфекции

Различни инфекциозни заболявания като кандидоза, бактериална вагиноза също са причина за болезнен полов акт.

Стрес, тревожност, проблеми във връзката, насилие

Психологически фактори като стрес, тревожност, проблеми във връзката или преживяно насилие могат да повлияят на сексуалната функция и да доведат до болка по време на полов акт.

Антидепресанти и комбинирани орални контрацептиви

Някои лекарства, особено антидепресантите и комбинираните орални контрацептиви, могат да имат страничен ефект на вагинална сухота или промени в сексуалната функция, което може да доведе до болка по време на полов акт.

Медицински причини

Нарушенията на мускулите на тазовото дъно, като вагинален или маточен пролапс, интерстициален цистит и миома на матката, са все медицински състояния, които могат да причинят болка и дискомфорт по време на полов акт.

Как да се справите с това

Това не се решава от лекар с една специалност. Тъй като са необходими и познания в областта на гинекологията, сексопатологията, психологията и психотерапията.

Следователно решаването на проблема с болката по време на полов акт изисква комплексен подход, тъй като тя може да е резултат от различни медицински и психологически състояния. Консултацията с лекар-специалист, който съчетава познания по гинекология, сексопатология, психология и психотерапия, ще ви помогне да установите причината за болката и да разработите индивидуален план за лечение, за да подобрите сексуалния си живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара