На 22 март, е Световния ден на водата. Една от темите на Generation Awake e именно как да не разхищаваме този жизненоважен природен ресурс.

voda

Водата е в изобилие в някои части на Европа и не достига другаде. Където и да живеем обаче, струва си да бъдем наясно колко вода използваме и да избягваме да я пилеем, когато това е възможно. Водата е ограничен ресурс. Тя трябва да се пречисти, за да стане годна за пиене, а отпадъчните води трябва да се обработят, преди да бъдат върнати в околната среда: и двете дейности използват енергия и други ресурси. Гледайки напред към бъдеще, в което ще има още по-голям недостиг на вода, по-непредвидими метеорологични явления и нараснало световно търсене на прясна вода, важно е всички ние да използваме водата по-ефективно, както пряко, така и косвено.

Лесно е да видите къде може би непряко пилеете вода и да вземете мерки, за да промените поведението си. Можете да вземете душ вместо вана, да поставите икономична глава за душ, да монтирате тоалетна и други домакински уреди, които пестят вода, да поправите бързо течащия кран или тоалетна, да спирате водата, докато миете зъбите си, и да събирате дъждовна вода, за да поливате градината. Има и очевидни, неща, които не трябва да правите: не използвайте тоалетната като мокър кош за отпадъци и не изливайте в канала боя или други вредни за околната среда вещества.

Непрякото потребление на вода обикновено е невидимо и това означава, че вероятно използвате много повече вода, отколкото мислите. Това е така, защото водата се използва при производството на почти всичко. Например, когато купувате плик картофи от местния магазин, пряко консумираната вода е водата, използвана за подготовката, измиването и сваряването на картофите. Непряко консумираната вода обаче е тази, която е била използвана в цялата верига на доставки, на първо място за производството на картофите: за напояване в продължение на месеци, транспортиране, гориво за техниката и т.н. Много компании започват да изчисляват и обявяват водния отпечатък на своите продукти и ако изберете продукти с по-малък отпечатък, вероятно ще помогнете за опазването на околната среда.

Ето и някои полезни съвети на „Жената днес“, за да бъдем всеки ден Awakeners и да знаем колко от ценната вода изтича неизползвана в канала.

Вана

Защо да не вземем душ вместо вана?Трябва да свикнем с факта, че водата е ограничен ресурс. В световен мащаб почти една пета от човечеството в момента живее в райони с оскъдни водни запаси, а други половин милиард души започват да усещат недостиг на вода. Пълненето на вана е свързано с много повече разход на вода от вземането на душ. Вместо вана, петминутен ежедневен душ спестява 400 литра вода седмично – и използва много по-малко енергия. Но ако имате нужда да вземете вана, опитайте се да не я пълните догоре – а ако я напълните с толкова гореща вода, че трябва да я разхладите със студена, хабите и енергия, и вода!

Кранче за вода

Появил ли се е внезапно теч от крана ви? Течащият кран може да изхаби повече от 100 литра вода на месец. Понякога само трябва да се уверите, че сте го затегнали добре, но друг път става въпрос за постоянен теч, който трябва незабавно да се отстрани.

Дебит на крана

Пускате ли водата да тече на силна струя? Крановете се предлагат с различен дебит, от 2 до 25 литра в минута, но рядко имате нужда от повече от 10 литра в минута. Може да контролирате дебита на крана, като го намалите или не го оставите да тече толкова дълго. А може също да намалите изцяло дебита, като подмените крана с нискодебитен и поставите фитинги на душа, ограничители на дебита на смесителните кранове и душовете или монтирате клапан за ограничаване на налягането, за да намалите дебита към цялата водопроводна система. Помислете за следното, когато пуснете водата: изключително много енергия е необходима, за да се пречистят отпадните води до стандарта на питейната вода, затова е по-добре да използваме само количеството, което действително ни трябва.

Кухненска мивка

Почиствайте я – но мислете и за околната среда! Ако искате да спрете изразходването на вода, има няколко малки неща, които можете да направите. Например не мийте чиниите под течаща вода. Не забравяйте, че количеството вода, което изтича от чешмата в кухнята, варира много – от 2 до 25 литра в минута – затова количеството консумирана вода зависи от това, колко силно тече водата и колко дълго.

Чаша кафе

Трябва ли да допълвате електрическата кана? Не я изпразвайте и напълвайте отново всеки път, когато си приготвяте гореща напитка. Няма проблем да използвате водата, която вече е вътре. Ако пълните електрическата кана и тенджерите само с водата, която ви трябва, ще пестите повече енергия.

Забавното видео с Алекс – Пазителят на водата – можете да гледате ТУК

Facebook Twitter Google+

0 Коментара