Набавяте ли си достатъчно витамини през зимата? Веднага ще се ориентирате дали менюто ви пълноценно по нашата таблица. В нея са представени продуктите и хранителните вещества, на които следва да обръщате специално внимание по това време на годината.

citrus-fruits-1851077_960_720

През студените месеци нашият организъм превключва на икономичен режим, тъй като биологически е програмиран в този суров сезон да събира сили и трупа мазнини. Затова трябва да се погрижим непрекъснато да поддържаме в него ценните запаси от:

  • Витамин А – той е необходим за зрението, благоприятно влияе на състоянието на кожата, косата и лигавицата на дихателната система, като укрепва имунитета й.
  • Витамините С и Е – те възпрепятстват отлаганията в съдовете на шлаки, предизвикващи различни заболявания.
  • Витамини D и В12 – краткият зимен ден потиска настроението ни, ставаме по-сънливи и лениви А тези витамини ни дават повече енергия и значително подобряват тонуса.

Ето откъде можем да ги вземем:

vit

Запазете витамините:

Портокал

Когато го белите, не отстранявайте и бялата ципа под кората, тъй като е изключително богата на целулоза. Всички цитрусови плодове – лимони, мандарини, грейпфрути, са най-витаминозното лакомство за зимата.

Зеленчуци

Ако искате максимално да съхраните витамините в салатите от пресни зеленчуци или плодове, трябва да ги нарежете и подправите непосредствено преди поднасянето на масата. Иначе те бързо губят ценните си съставки – например нарязаното зеле губи за час 80% от съдържащия се в него витамин С.

Чушки

Непременно се възползвайте от този зеленчук, ако попадне на зимната ви трапеза! По-добре не го подлагайте на термична обработка. Само в суров вид той се явява прекрасен източник на витамините С, А и Е.

Салата – антидепресант

Продукти за 1 порция:

1 главичка лук, 100 г пилешки дробчета, 1 портокал, 200 г зелена салата, 1 супена лъжица олио, 1 ч.л. сметана, сол и пипер на вкус.

Приготвяне:

Нарязаният на тънки кръгчета лук и измитите и добре почистени дробчета се задушават с олиото и сметаната. Подправят се със сол­та и пипера. Портокалът се почи­ства от корите и семките и се на­рязва на малки парчета. Съберете сока, който се е отделил, докато режете плода, и заедно с парчен­цата портокал го добавете към дробчетата. Измийте старателно и накъсайте на отделни листове марулята, а после ги подредете като подложка в чиния. Върху тях поставете приготвената вече са­лата от дробчета и портокал.

Една порция такава салата покри­ва:

  • 100% от нужните за деноно­щие на организма фолиева киселина, витамини В12 и С.
  • 50% от нужната за денонощие доза витамин Е.
  • 30% от нужната за денонощие доза витамин D.

Коктейл „Млечен път“

Продукти за 1 чаша:

50 г извара, 50 мл мляко, 100 мл сок от праскова, 1 портокал

Приготвяне:

Изварата, млякото, сокът от прас­кова, 2 супени лъжици изцеден от портокала сок и 1-2 кубчета лед се разбиват до пяна с миксер или пасатор. Налива се във висока ча­ша и се украсява по ръба с резенчета портокал.

Една чаша коктейл покрива:

23% от нужната за денонощие на организма доза витамин В 12.

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара