Най-разумният съвет за здравословен начин на живот вероятно звучи така: яжте пълноценно, движете се и си пийте витамините. Но дали наистина това е добър съвет? Десетилетия изследвания така и не дадоха истинско доказателство, че витамините на хапчета са полезни. Всъщност някои учени дори твърдят, че определени витамини под формата на таблетки са по-скоро вредни. Някои се свързват с вероятността за образуване на камъни в бъбреците, а други – дори с отключването на ракови заболявания.

И така, кои витамини можем да приемаме като добавки и кои трябва да избягваме.

Мултивитамините

Много хора приемат, че мултивитамините са най-добрият начин да фиксираме здравето си. Витамин С за имунната система, витамин А за зрението и витамин В, за да поддържа енергията ни. Но всички тези витамини можем да си набавим от храната, ако менюто ни е балансирано и богато на плодове и зеленчуци. Нещо повече, мащабно изследване от 2011 г. с 39 000 участнички, показва, че жените, които приемат мултивитамини, са с по-висока смъртност от останалите.

Витамин D

Този витамин не присъства в повечето храни, но той е изключително важен за усвояването на калция, който поддържа костната ни система. Слънчевите лъчи помагат, но през зимата те недостигат и доста хора получават дефицит на витамин D. Учените твърдят, че хората, които приемат витамин D като надбавка, живеят по-дълго.

Антиоксиданти

Смята се, че витамините А, В и С, които са антиоксиданти, предпазват от рак, но всичките те се съдържат в плодовете – особено в горските плодове, както и в зеленчуците. Голямо проучване сред мъже – пушачи твърди, че тези, които приемат допълнително витамин А, е по-вероятно да заболеят от рак на белите дробове.

Витамин С

Вероятно сте чували, че не можете да предозирате витамин С, но истината е, че този витамин не помага при симптоми на настинка, а когато се приема в свръхдоза – 2000 мг – може да доведе до камъни в бъбреците. Затова е по-добре да хапвате цитруси и червени плодове и зеленчуци. По-добре изяжте една сурова чушка, отколкото да пиете хапове.

Витамин В3

Години наред този витамин беше рекламиран като лечител на всякакви заболявания – от Алцхаймер до сърдечни болести. Голямо проучване на повече от 25 000 души със сърдечни заболявания през 2014 г. показва, че поставянето на хора на продължително действащи дози витамин В3, за да повишат нивата си на „добър“ холестерол, не намалява честотата на сърдечни удари и смъртни случаи. Освен това хората, които приемат този витамин допълнително на хапчета е по-вероятно да развият инфекции, чернодробни проблеми и вътрешни кръвоизливи. Умното приемане на този витамин е с добавянето на повече риба в ежедневното меню.

Пробиотици

Откакто учените насочиха вниманието си към чревното здраве и полезните бактерии, бизнесът с пробиотиците е във възход, а те никак не са евтини. И докато ползата им зависи от много фактори, то най-евтиният и добър начин да подсилите имунната система на червата си е като похапвате кисело мляко и други ферментирали храни.

Цинк

Ако усещате, че сте изстинали, по-добре вземете цинк, отколкото витамин С. Този минерал действа наистина срещу риновирусите.

Витамин Е

Този витамин често е препоръчван като превенция на рака, но изследване от 2011 г. на 36 000 мъже показва, че тези, които редовно приемат витамин Е, е по-вероятно да се разболеят от рак на простатата, отколкото другите, приемали плацебо. Затова по-добре хапвайте спанак и тъмнозелени зеленчуци, за да повишите естествено нивата на този витамин в организма.

Фолиева киселина

Този витамин от групата В се използва от организма, за да създава нови клетки. Затова и лекарите препоръчват на бременните и жените, които плануват да имат скоро дете, да приемат по 400 микрограма дневно. Това е сериозна профилактика на тежките гръбначни и мозъчни вродени заболявания при бебетата.

Източник: Business Insider

Facebook Twitter Google+

0 Коментара