Ако смятате, че неволното изпускане на урина при кихане или кашляне например е проблем само на по-зрелите дами, то много се лъжете. Често проблемът, който лекарите наричат „инконтиненция“,  се среща и при млади жени, раждали естествено. Далите живот чрез Цезарово сечение, също не са застраховани. Истината е, че статистиката е стряскаща.  Над 50% от мамите страдат от неволно изпускане на урина.

Те най-често се питат:

Кога се появява инконтиненцията?

Почти всички жени понякога изпускат по няколко капки урина по време на изтичането на лохиите в следродилния период, особено при кихане и кашляне. Тази инконтиненция е нормално явление и обикновено остава незабележима. Много от дамите обаче имат по-сериозни проблеми след раждането. Двойно по-често са засегнати жените, родили след 30-годишна възраст. След 6-8 седмици това състояние обикновено преминава. Но понякога остава за дълго, дори за цял живот.

Какви са причините за появата на  проблема?

Причините са няколко. Най-често това е отпускането на тъканите във влагалището по време на раждането. Те контролират пикочния мехур. Но когато са отслабени, този контрол е по-малък. Друга причина може да е увреждане на нервите на пикочния мехур и поддържащата тъкан, което води до падащо тазово дъно.

Как да се преборим с проблема?

Тук също има различни медицински методики, познати на гинеколозите от години. Най-новата сред тях е т.нар „вагинално подмладяване“. То се извършва с уред, който загрява тъканите във влагалището. Това загряване предизвиква естествен синтез на колаген в тази област, в резултат на което вагиналните тъкани се стягат и на практика стават такива, каквито са били преди раждането. Уредът, с който се извършва тази процедура, наподобява вагинален ехограф и се нарича CO2RE Intima. В момента в България има само един такъв апарат и с него работи гинекологът д-р Георги Амалиев  в акушеро-гинекологичен център „Д-р Амалиеви“ в Пловдив.

CO2RE Intima е професионална нехирургична процедура, която използва лазерна енергия за третиране на симптомите на инконтиненция и дискомфорт при вагиналните промени при жените. Енергията от лазера кара колагена на тъканите да се регенерира, в резултат на което те стават по-стегнати и по-младежки. Неволното изпускане на урина се подобрява, а също така задоволеността от секса става много по-висока.

Проучванията сред жените, които вече са се подлагани на процедурата, показва, че 94%  от дамите усещат подобрение във влагалището си, при 81% от тях сексуалната задоволеност се е увеличила, а 100% от жените са доволни от усещането по време на процедурата. То е приятно затопляне. Няма болка или парене. Също така няма възстановителен период. След процедурата жената може да отиде на работа или спокойно да премине към ежедневния си ритъм.

Симптомите се облекчават веднага след първата процедура, но са необходими поне 3 процедури за траен и добър резултат. Всяка процедура трае около 10 мин. След това се препоръчва по една процедура  годишно за поддържане на резултата, ако е необходимо. Това може да стане лесно, бързо и удобно по време на годишния профилактичен преглед.

Акушеро-гинекологичен център „Д-р Амалиеви“

Пловдив, бул. „Мария Луиза” 60, тел. ‎0888 641 846

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара