Първо обещаха, че красотата идва с възрастта – и сега, воала! – дългоочакваното продължение! О, музо – щастието идва след 50-те! Изследвания доказват, че дори и да мислим, че младостта е рогът на изобилието – алкохол, разгул и безпаметни нощи, които да ни дават илюзорната представа за безкрайно щастие, то истината ни удря като керемида от стряхата на някоя щастлива баба. А именно, че ще чакаме чак до 85-тата си годишнина за големия взрив от ендорфин. Затова подгответе протезите, бастунчето и плетената пазарска чанта, защото най-доброто тепърва предстои.

Ентусиатите Gallup САЩ провеждат телефонно проучаване с 340 000 души и установяват, че макар щастието ни да намалява до 50 години (което си обясняваме с киселото настроение сутрин преди обичайното кафе и непреходната раздразнителност от неизхвърления боклук), то след като минем половин век, слагаме розовите очила и се наслаждаваме на спокойно плаване. Ура!

И това е само черешката на куп проучвания в областта, които стигат до заключението, че с възрастта идва „психическото удовлетворение“ – всички онези малките триумфи в живота, оценяването на постигнатото и мъдростта, от която се научаваме да се радваме на малките неща. Нека да отпразнуваме бръчките, болежките и посивелите коси, защото ни предстои голямата фиеста. А за тези от нас, които са все още в зората на младостта си, идва тегобата на времето – още 60 години преди голямото щастие. Явно остава да търсим утеха в обичайните заподозрени, преди следващото проучване, което ще открие, че най-голямото щастие е в кърмаческа възраст.

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара