Стартира кампанията „841 гласа за хепатит С“. Инициативата, организирана от сдруженията за борба с хепатита „Хепасист” и „ХепАктив“, цели да алармира обществото, че по данни на СЗО 841 българи умират всяка година от коварното заболяване. Кампанията се организира в унисон с глобалните инициативи за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли и цели да покаже, че ранната диагностика и навременното лечение могат да променят тази статистика.

Pic 2

По време на събитието, сдруженията припомниха, че съществува списък от пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да бъдат лекувани с терапиите, които към този момент се заплащат от държавата. Единствената им алтернатива са нови лекарства, които все още не се реимбурсират от НЗОК.

John LawtonЛице на кампанията „841 гласа за хепатит С“ стана популярният рок музикант от Юрая Хийп Джон Лоутън. По-рано тази година той и д-р Милен Врабевски посветиха песента Happiness на болните от хепатит С в България. За началото на кампанията, под режисурата на Ваня Щерева, бе създаден нов видеоклип на песента, който разказва историята на пациент, болен от хепатит С.

На събитието беше представен и видео клип с участието на пациент, излекуван от коварното заболяване, който споделя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара