Салвията е билка, на която се придават сили, лекуващи всякакви болести. Известна е още като градински чай. Името на билката идва от латинското „salveo“, което буквално означава здраве или лековит.

У нас се среща като полухраст. Салвията е и красиво градинско цвете. Цъфти през юни-юли, най-често с ярко лилави дребни цветчета, а листата са продълговати, вечнозелени и мъхести.

wild-sage-141691_960_720

За лечебни цели се използват листата на билката, които ухаят прекрасно. Именно листата се използват за направата на чай. Листата и цветовете се употребяват против болестите на дихателната система – кашлица, бронхит, против болки в стомаха и червата, против лишеи и други кожни болести.

Етеричното масло се употребява за приготвяне на разни препарати за мазане против ревматизъм и други сродни болести. Има силно изразено антимикробно действие. В народната медицина се използва за чайове срещу изпотяване и при дизентерия.

Салвията е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. Чудотворната билка лекува дори косопад. От отвара от салвия се повлияват добре изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и гинекологични заболявания.

Чаят от салвия се пие при безсъние, депресия, умора, главоболие. Подобрява паметта, заради което се препоръчва при Алцхаймер и деменция .

Градинският чай е и много ароматична подправка. Затова се използва и в кулинарията.

Ето и няколко рецепти за оригинални ястия:

Салата

Продукти: 1 връзка зелен лук, 200 г сирене, 5 лъжици растително масло, 1 лъжица пресен (зелен) градински чай.
Лукът се нарязва на дребно, към него се прибавя натрошеното сирене, кипва се олиото и се прибавя нарязаният на дребно градински чай. Оформя се в салатиера.

Курбан-чорба по дебърски

Продукти: 1 кг шилеш-ко месо, 4 домата, 4-5 чорбаджийски чушки, 1 супена лъжица листа от салвия, сол.
Измитото и нарязано на порции месо се сварява. Преди свалянето му от огъня се прибавят нарязаните домати, целите чушки, нарезаните листа от салвията, сол на вкус.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара