Мигрената е реакция на нервната система на външни дразнители и преди всичко на стреса. Болезненият пристъп съобщава: „Спри! Отдъхни!“ Болката може да премахнете с аналгетици, но ако мигрената е ваш постоянен спътник, усвоете и други начини за снижаване на вътрешното напрежение: автогенна тренировка, йога, медитация или техника за мускулно разхлабване

Водни чудеса

Острото главоболие минава най-бързо с акупунктура. Тя подобрява мозъчното кръвообращение и противодейства на възпалението. По-слабите болки отшумяват с акупресура, която може да направите и сама: натискате точката между палеца и показалеца на едната, после и на другата ръка. Същият ефект има и най-старото и евтино целебно средство – студената вода. Сложете пликче с лед на челото, направете хладна вана на краката или на ръцете. Помагат и разходките на чист въздух. Но кафе не пийте, то още повече ще раздразни нервите.

pain-908619_960_720

Лечебна светлина

За 98 процента от пациентите слънцето е много добро лекарство. Неговата светлина намалява склонността на кръвоносните съдове да се възпаляват и пристъпите на мигрена стават все по-редки.

Шоколадът не е враг

Твърдението, че шоколадът и другите сладости предизвикват пристъпи на мигрена, е лишено от всякакво основание. Просто силното желание да изядете нещо сладко много често е сигнал за приближаване на болката.

Спасителни масла

Стресът е главна причина за мигрената. Срещу него въздействат ментовото и лавандуловото масло. Вдишвайте ги или втривайте в кожата на челото и слепоочията. Ментата задейства болкоуспокояващите рецептори, а лавандулата намалява спазмите на мозъчните съдове и нормализира налягането на кръвта. Лавандула може да поръсите във ваната или да напълните с нея малка възглавничка, която да сложите до главата си, като спите.

Други рецепти

• 2 супени лъжици жълт кантарион и листа от мента залейте с чаша вряла вода, след 15 минути прецедете. Добавете 4 супени лъжици мед и половин чаша сок от суров картоф. Пийте по половин чаша от напитката два пъти дневно, докато е топла.
• Ако работите с компютър или гледате дълго телевизия, на всеки 45 минути давайте отдих на очите си, дори само за минута-две.
• Постоянното, макар и незабележимо, мигане на флуорисцентните лампи уморява мозъка и предизвиква главоболие. Заменете ги с обикновено осветление.

• Не пренебрегвайте релаксиращата гимнастика – изопнатите нерви и стресът са основна причина за мигрената.

• Масажирайте главата с пръсти, все едно, че миете косата си. С четка от естествен косъм или дървен гребен се разрешете няколко пъти от слепоочията и челото към тила.
• Снемете контактните лещи – повишената чувствителност на зрителния нерв може да усили страданието.
• Не отмаряйте пред телевизора, вземете душ и легнете за малко в тъмна и тиха стая.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара