Ашваганда (Withania somnifera), известна още като индийски женшен, е мощна аюрведична билка, използвана от хилядолетия за подобряване на здравето и благосъстоянието. Съвременната наука подкрепя многобройните ползи от ашваганда чрез редица изследвания и статистически данни. В тази статия ще разгледаме най-важните ползи от приемането на ашваганда, подкрепени от научни изследвания.

Намаляване на Стреса и Тревожността

Стресът и тревожността са често срещани проблеми в съвременното общество. Проучване, публикувано в „Journal of Clinical Psychiatry“ през 2019 г., показва, че ашваганда може значително да намали нивата на стрес. В изследването участвали 640 души, страдащи от хроничен стрес, които приемали 300 mg екстракт от ашваганда дневно в продължение на 60 дни. Резултатите показали намаление на стресовите нива с 44%, сравнено с плацебо групата .

Подобряване на Съня

Ашваганда е известна и със своите успокояващи свойства. Според проучване, публикувано в „Cureus Journal of Medical Science“ през 2020 г., приемането на 600 mg екстракт от ашваганда дневно в продължение на 8 седмици подобрява качеството на съня при 72% от участниците в изследването. Те съобщили за по-добро заспиване и по-малко събуждания през нощта .

Увеличаване на Енергията и Издръжливостта

Ашваганда може да подобри физическата издръжливост и енергията. Изследване, публикувано в „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine“ през 2015 г., установява, че атлети, които приемали 500 mg ашваганда дневно в продължение на 12 седмици, показали значително увеличение на мускулната сила и издръжливост. Те също така отбелязали подобрение в кардио-респираторната издръжливост с 13% .

Подкрепа за Имунната Система

Имунната система също се възползва от приемането на ашваганда. Проучване, публикувано в „Phytomedicine“ през 2011 г., показва, че ашваганда може да увеличи броя на белите кръвни клетки, които са основни за борбата с инфекциите. Участниците, приемали 3 грама ашваганда дневно в продължение на 30 дни, имали увеличение на белите кръвни клетки с 29% .

Заключение

Ашваганда предлага многобройни ползи за здравето, подкрепени от научни изследвания и статистически данни. От намаляване на стреса и подобряване на съня до увеличаване на енергията и подкрепа за имунната система, тази древна билка доказано подобрява качеството на живот. Винаги е добра идея да се консултирате с лекар или диетолог преди да започнете прием на нова добавка.

Източници:

  1. Journal of Clinical Psychiatry, 2019
  2. Cureus Journal of Medical Science, 2020
  3. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 2015
  4. Phytomedicine, 2011

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара