Скъпи дами, този път ще обсъдим една уж известна, банална, но и важна за всички нас тема. Ще засегнем въпроса за най-честите полово предавани заболявания.

В обществото битува мнение, че част от тези заболявания се предават при посещение на басейни, обществени тоалетни, къпални и др., но това няма нищо общо с действителността.

От всички инфекции, за които ще ви разкажа, само гъбичната може да има друга етиология, т.е. се предава не само по полов път.

Първи са острите кондиломи. Това са доброкачествени, епително-съединителнотъканни образувания със зърнеста повърхност, розови или сиви, прикрепени към кожата или лигавицата на влагалището. Основен симптом е влагалищното течение. Става дума за сексуално предавано заболяване, което се наблюдава в полово активната възраст на жената, по изключение в менопаузата.

Следващото заболяване е херпес симплекс вулва. Типичната инфекция, предавана по полов път, която се среща по-често от гонореята и сифилиса. Характеризира се с повърхностно, мехурчесто, некротично възпаление на вулвата, влагалището, маточната шийка. Наблюдава се у полово зрелите жени. Източник на заразата е половият партньор, страдащ от заболяването или само носител на вируса. Заразата се предава директно генеито-генитално или генито-орално.

Колпитис трихомоналис е повърхностно възпаление на влагалищната лигавица, предизвикано от Trichomona vaginalis. Предава се директно по полов път. Клиничната картина се характеризира с обилно течение, чувство на нечистоплътност, мокрота, смъдене, парене, сърбеж, неприятна миризма. Когато трихомоналният колпит не се лекува своевременно, може да доведе до стерилитет.

Хламидозис представлява повърхностно инфекциозно-възпалително заболяване на женските гениталии. Типично полово предаваемо заболяване. Наблюдава се у жени в полова зрялост, по- често при тези, които имат безразборни сексуални контакти. Хламидозата е семейно заболяване, тъй като засяга мъжа, жената и новороденото. Източник на заразата е болният сексуален партньор. Заболяването може да протече безсимптомно или да се наблюдават влагалищно течение и генитален дискомфорт.

Кандидозата е възпаление на влагалищната лигавица, предизвикано от Candida albicans. Касае се за типично сексуално преносимо заболяване, много често срещано. Инфектирането става или при полов контакт, или чрез контаминирани предмети – инструменти, ръкавици, пръсти, тоалетни принадлежности, бельо, тоалетни чинии. Болните се оплакват от обилно влагалищно течение, сърбеж, генитален дискомфорт.

Гонореята е друга преносима специфична инфекция на женските гениталии. Пренасянето става при нормален полов контакт, ректален или орален коитус. Гениталната гонорея може да протече безсимптомно, но може да се изяви и с множество симптоми: обилно жълтозелено течение, зачервяване около уретрата, изтичане на гнойна капка от уретрата или цервикалния канал. Диагнозата на гонореята не е трудна, но при липса на лечение може да се стигне до първичен или вторичен стерилитет или до сериозно възпаление на тръбите, яйчниците и матката.

Сифилисът пък е полово преносимо заболяване, за което се счита, че е останало в миналото, но за съжаление в последните 10 години се среща все по-често. Инфекцията е възможна само при наличие на ранички по вулвата, влагалищната лигавица, маточната шийка. Инкубационният период може да бъде от 10 до 100 дни. Заболяването се дели на три стадия, като първият и вторият се означават като ранен сифилис, а третият стадий е тежък и не се лекува. Клиничната картина се характеризира с появата на специфична раничка с твърди ръбове; неболезнени, увеличени лимфни възли; различни обриви по цялото тяло. Късният стадий на сифилиса, който се появява след около три години от заразяването, поразява всички органи и системи – разяжда органите отвътре.

Дотук изброихме най-често срещаните полово предавани инфекции, като виждате, мили дами, основните оплаквания са идентични при различните заболявания. Точна диагноза може да се постави само при своевременна визита при вашия гинеколог.

Какво е спасението?

За да не стигаме до гинекологичния кабинет, трябва да наблегнем на профилактиката. Изрядната лична и полова хигиена, избягването на случайните полови контакти са 80% от лечението. И не на последно място добрият стар изпробван презерватив. Не го забравяйте. Той ще ви избави от много главоболия…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара