Поставяне на зъбни импланти само с едно посещение при зъболекаря, 30 минути и вече имате нова коронка! Това вече е възможно, благодарение на Medical Dent – първата в България клиника по дентална медицина, в която от днес работи т.нар. “Дигитален етаж”.

“Дигиталният етаж” е идея на д-р Бранимир Кирилов, имплантолог, орален хирург и ръководител на клиниката. Той представлява изключително богат и внимателно избран набор от дигитални и роботизирани апарати.

Идеята възниква след проучване на най-новите тенденции във водещите клиники по имплантология и естетична стоматология в света. Целта е минимална намеса в тъканите и автоматизация на процесите чрез дигитални технологии и апарати роботи. Резултатът е по-прецизна работа на зъболекарите и по-високо качество на планиране,  провеждане на лечението, контрол върху процеса, както и по-кратки срокове за неговото приключване.

Диагностиката, лечението и естетиката са основните направления, за които ще работи „Дигиталният етаж“. Благодарение на новите технологии вече е възможно  по-добро планиране. То дава възможност за намаляване на рисковете при лечение с импланти. Оздравяването след поставяне на импланти с “хирургични водачи” е много по-бързо, намалява травмата и редуцира болката в следоперативния период. “Хирургичният водач” е специална програма, която пресъздава устната кухина на пациента в триизмерен модел. Получава се предварителна представа за крайния резултат от процедурата, а зъболекарят поставя импланта на най-точното място в костта.

С помощта на интраоралния скенер пък ще бъде правен дигитален отпечатък от зъбите и имплантите, за които трябва коронка. Това многократно повишава точността на отпечатъка и комфорта за пациента, сравнено със стандартния отпечатък със силикон и лъжица. Лесно се правят корекции на отпечатъка, скенерът определя цвета на зъбите в зоната. Времето на този процес е около 10 минути.

Двете режещи машини в “Дигиталния етаж” служат за изрязване на формата, която зъботехникът е планирал на лабораторния скенер от изключително биологично поносими материали, като цирконий, титан. Точността, която се постига при тази технология, е многократно по-висока, в сравнение с конвенционалния метод за изработване. И всичко това става за около 10 минути. Изработването и поставянето на фасети по конвенционалния начин може да отнема седмици, докато с новите технологии всичко ще се прави за един ден.

Снимка: Надежда Чипева, Капитал

Десетте апарата, които вече са на разположение на екипа на Medical Dent и на неговите 12 000 пациента, са от най-ново поколение. Те са на стойност 450 000 лева и са закупени по Оперативна програма “Конкурентоспособност”. Избрана е възможно най-добрата апаратура, нейни производители са високотехнологични фирми от Германия и Швейцария. Екипът на Medical Dent е подготвен за работа с новата техника, като се е учил от водещите клиники в света за нейното използване и приложение.

Роботизирането на стоматологията е тенденция, която все по-силно навлиза в професията ни по цял свят, професията зъботехник вече е застрашена,“ сподели д-р Бранимир Кирилов, основател на Medical Dent и един от водещите имплантолози в България. „Новите технологии обаче не бива да се асоциират с липса на хуманност или пък с изместването на стоматолога от процеса на лечение. Напротив – работата на добрия стоматолог става още по-прецизна, безопасна и бърза, благодарение на апарати като тези, които ние внедрихме в Medical Dent.“

Повече информация за Medical Dent на https://www.medicaldent.bg/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара