Мокрите чорапи могат да бъдат както ежедневна неприятност, така и сигнал за хормонално разстройство. Кои са причините за потенето на краката и как да ги отстраним?

Изпотяването на краката може да причини много неприятности: от миризма до развитието на гъбична инфекция.

Защо краката се потят?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Но може да има няколко причини. Според статистиката в много случаи прекомерното изпотяване е следствие от метаболитни нарушения, инфекциозни заболявания, протичащи в латентна форма, и дори туберкулоза. Ето защо приемете прекомерното изпотяване като сигнал да отидете при ендокринолог. В този случай превенцията е по-добра от лечението.

Друга причина са хормоналните промени. Краката се потят по време на бременност, по време на юношеството или при прием на хормонални лекарства. Тук просто трябва да изчакате и да нанасяте подходяща козметика.

Най-честата причина са некачествените обувки. Ако обувките са тесни, краката са стегнати и потта започва да се отделя от дискомфорт. Обувките от изкуствени материали също не позволяват на кожата да диша, създават парников ефект и предизвикват изпотяване. Тук е важен дори материалът на чорапите – откажете се от синтетика в полза на памука и може би проблемът ще бъде решен още на този етап.

Защо краката миришат?

Всъщност потта не мирише на нищо – тя е като вода. Неприятната миризма на краката се причинява от бактерии. Влажността е идеална среда за размножаване на бактерии, върху кожата остават следи от тяхната жизнена дейност, които се разлагат и започват да излъчват неприятни миризми. Ако веднага измиете краката си със сапун, миризмата ще изчезне, но проблемът е, че през деня това не винаги е възможно, а вечер се прибираме вкъщи със задушаваща миризма.

Как да се отървете от лошата миризма на краката и изпотяването?

Ако причината за изпотяване на краката не е свързана със сериозни заболявания или е само генетична особеност, следвайте няколко правила, които могат да намалят степента на проблема.

Козметични продукти

Има специални антиперспиранти за крака и това е истинско спасение. Изберете удобен за вас формат – спрей, стик или крем и ги нанасяйте всяка сутрин след душ върху сухи крака. Не бива да ги заменяте с обикновени дезодоранти и обратно – имат различна концентрация на талк и активни вещества.

Хигиена

Това е най-важният момент – в чиста среда бактериите по-трудно се размножават, което означава, че има по-малка вероятност от неприятна миризма на краката. Не забравяйте да използвате клечки или пемза върху краката си веднъж седмично, мийте краката си обилно с душ гел и сапун няколко пъти на ден.

Кърпа за крака

Както писахме по-горе, влажността е рай за бактериите. Създайте си навик да подсушавате краката си след измиване и сменяйте кърпата си поне на всеки два дни. Носете обувки и чорапи само на напълно сухи крака.

Обувки

Не пестете от обувки. Евтините синтетични обувки може да са евтини, но изпотяването често води до гъбички по краката и ноктите, които ще ви струват много време и пари за лечение.

Бани за крака

Народните средства за изпотяване на краката също действат перфектно. Веднъж на всеки три дни правете специални вани с морска сол, лайка или други антибактериални продукти. Това ще намали изпотяването, ще укрепи ноктите и ще омекоти кожата на краката.

Специални стелки и чорапи

Сега на пазара има огромен брой специални стелки и чорапи, които абсорбират влагата и оставят краката сухи. По правило тези чорапи съдържат сребърни йони, които унищожават повечето бактерии, четете – премахват неприятната миризма от краката и чорапите.

Пудра за обувки

Миенето на обувките всеки ден е трудно, но поне избършете стелките и вътрешността на самите обувки със спиртни кърпички. Страхотен вариант са пудрите за обувки, които абсорбират влагата и намаляват изпотяването. Единственият минус е, че обувките стават твърде хлъзгави отвътре поради талка на прах.

Резервни чорапи

Прост, но ефективен лайфхак е да носите със себе си резервни чорапи и мокри кърпички. Когато събувате обувките си на парти, можете бързо да избършете краката си с освежаващи кърпички (между другото, има дори кърпички за пот!) и да смените чорапите. Това ще ви спести от неудобна ситуация и ще премахне всякаква миризма на чорапи и потни крака.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара