Ние знаем, този витамин е важен за здравето ни, но учените все още изследват колко много имаме нужда от него и какви са ползите за тялото ни.

pill-316601_960_720

Едва малка част от витамин D поемаме с храната – рибеното масло, яйцата, черния дроб. Около 90 процента от него си набавяме с ултравиолетовите лъчи. От друга страна обаче прекомерното излагане на слънце е опасно и може да предизвика рак на кожата, като например меланом.

Това, което знаем

Витамин D помага за поддържането на калций и фосфат баланса в тялото ни и има много ясна причинно-следствена връзка между адекватни нива на витамин D, здравите кости и мускулния тонус. Недостигът на витамин D може да причини слаби и омекотена кости, които видят до рахит при децата и остеомалация и остеопороза при възрастните.

Има и ясни доказателства, че достатъчно витамин D може да помогне за защитата на възрастните хора от падания, които често водят до фрактури, сериозни в третата възраст.

Много научни проучвания свързват ниските нива на витамин D с редица заболявания: рак (на млечната жлеза, простата и дебелото черво), сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, автоимунни заболявания като множествена склероза и диабет тип 1, заболявания, свързани с вроден имунитет, като например туберкулоза и респираторни инфекции, заедно с неврологични и психични заболявания, като старческата деменция.

Къде сме ние?

За първи път нивото на витамин D сред българското население беше измерено при проучване на ендокринолози преди 4 години. То показа, че при над 20% от хората има дефицит на този елемент. Най-голям е дефицитът при възрастните хора, над 68-годишна възраст, които са най-силно изложени на риск от фрактури и костни заболявания. Жителите на градовете са с по-ниски нива на съдържание на витамина в кръвта, отколкото жителите на селата. Жените са също с по-ниски нива на витамин D, отколкото мъжете.

Колко ни е нужно?

Препоръчителната дневна доза за витамин D е 600 IU (международни единици) на ден за възрастни до 70-годишна възраст. Хората над 70 години имат нужда от 800 IU дневно. Някои изследователи препоръчват много по-високи дози витамин D, но рисковете от предозиране са повишени нива на калций, които увреждат кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара