62% от българите приемат прекомерно количество протеини. Наднормено тегло и бъбречна недостатъчност са само част от проблемите, до които може да доведе прекомерният прием на протеинови продукти. Оптималното дневно количество за 60-килограмов човек е 50 грама белтъчини, които се набавят с 450 гр бобови растения или 200 гр риба.

fried-eggs-749393_640

Препоръчителното съотношение между животинските и растителните белтъци е 50/50. Едва 35% от българите са запознати с тези факти, сочи анкета, проведена в рамките на кампанията на Нестле Нутришън „Първите 1000 дни…и след това”.

Около 46% от запитаните посочват месото като най-желания продукт за набавяне на протеини, следван от рибата и яйцата. Българите подценяват растителните храни като източник на белтъци, показват още резултатите.

nuts-768243_640

„Белтъците съставляват 44% от сухата телесна маса в човешкия организъм, поради което трябва да сме внимателни в приема на този ключов градивен елемент”, казва д-р Ивелина Герова, главен координатор на кампанията Нестле „Здравословно начало. Здравословен живот”. „Оптималното количество белтъчини, от които се нуждае всеки човек ежедневно, зависи от собственото му тегло, като на килограм телесна маса се падат по 0.8 грама протеин”, разяснява д-р Герова.

fish-422543_640

По думите й, по време на бременност нуждата от протеини е по-голяма, като препоръчителният дневен прием се покачва до 70 грама. Прекаляването с белтъчини в 9-месечния период отново създава риск от проблеми с бъбреците при плода или наднормено тегло в дългосрочен план.

Според експертите, най-добрата храна за новородените е майчината кърма, тъй като е лесна за храносмилане. Структурата на белтъка в кърмата осигурява оптимално наддаване на тегло, регулиран растеж и влияе благоприятно на обменните функции на организма.

„Балансираният прием на белтъчини е важен не само за бременните и кърмещите, а и за хора с по-специфичен режим на хранене, каквито са веганите, например.  Набавянето на белтъчини само от растителен произход крие рискове от недостиг на този елемент”, предупреждава д-р Герова. „Това води до забавено развитие, намален обем на скелетната мускулатура, нарушения в централната нервна система и обменните функции”, допълва тя.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара