Растение с приятна миризма, подобна на лимон, която се използва, за да привлича новоотделил се пчелен рояк в приготвения от стопаните кошер.

Поляните с маточина са предпочитани за обредното търкаляне в роса за здраве на Гергьовден.

Момичетата, когато се замомеят, носят в себе си по няколко листа от маточина, за да ги харесват момците.

В Северозападна България използваната за лекарство маточина се бере на Св. евангелист Марко, сутрин преди слънце и се суши.

Маточина се бере за лек, преди да е цъфнала, като се събират стръкове или само листа. Някои народни рецепти обаче изрично изискват прясно откъсната маточина.

В народната медицина най-широко се използва маточина при нервни болести: уплах, нерви, тиха лудост – обикновено се пие отвара от китка маточина, вряла в 1 л вода, докато остане наполовина (по една кафена чашка сутрин и вечер преди ядене).

При нервни болести маточината често се употребява в комбинация е дилянка. На болен от нерви се дава прясно изцеден сок от листата.

Отвара от маточина се пие в големи количества (вместо вода) при високо кръвно налягане до спиране на оплакванията.

Чай от маточина подпомага храносмилането, има лечебен ефект при сърцебол, дрисък, както и при малокръвие, задух.

По-силна отвара (шепа листа в 1 л вода) се пие по една винена чаша дневно от жени за стимулиране на менструацията. При прекалено честа и обилна менструация се пие по 1 винена чаша сутрин и вечер отвара, приготвена от по 1 супена лъжица маточина, листа от къпина и главички див мак, врели в 1 л вино, докато остане наполовина.

При сърце – 2/3 части маточина се смесват с 1/3 част билката лопен – една супена лъжица от тази смес се оставя да ври 10-15 минути в 1/2 л вода и прецедената отвара се пие сутрин и вечер по една кафеена чашка 1 час преди ядене.

Против безсъние се вземат по 3-4 стръка маточина, хмел и жълта иглика и се варят в 1 л вода, докато остане наполовина – отварата се пие 3 пъти на ден по една винена чашка преди лягане.

Лапи от сварени листа на маточина се прилагат при гърлобол.

Текстът е част от енциклопедичната книга „Българска народна медицина“ на академично издателство „Проф. Марин Дринов“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара