Тежките дамски чанти предизвикват гръбначни изкривявания, казва кинезитерапевтът на Jewel Skin Clinic Боряна Тимнева

timnevaНа много жени им се налага да спазват дрескода в офиса и да носят обувки на висок ток. Понякога краката се оказват в капана на неудобните чепици повече от 9, 10 часа на ден. Как да се погрижим за стъпалата след дългия ден на крак?

След дългия ден, когато дамите се приберат вкъщи, могат да направят вана за краката с хладка вода и хималайска кристална сол.  Ето и рецептата: в 3 литра вода и 150 грама хималайска кристална сол се накисват краката за половин час. Тази лесна процедура облекчава умората и релаксира напрегнатата мускулатура. Също така могат сами да си масажират стъпалата, като стимулират акупунктурни точки.

Вярно ли е, че тежката чанта може да предизвика болки в гръбнака и как да се предпазим от тях?

Да, точно така, тежката чанта предизвиква болки в гръбнака. Затова е препоръчително да разпределяме тежестта и на двете ръце или рамене. По този начин гръбначният стълб се натоварва равномерно и от двете страни и не се появява гръбначно изкривяване и болки.

Какви са най-честите оплаквания на вашите пациенти – от какво страда съвременният човек?

Съвременният човек страда най-често от болки във врата и раменете. Повечето хора работят с компютър на бюро и от позата, която заемат, и дългото време, което прекарват пред мониторите, се провокират болките в мускулатурата на врата и раменете.

Работата в офис и дългото стоене в седнало положение ли е големият проблем на хората в наши дни, или просто липсата на движение?

И дългото стоене в седнало положение, и липсата на движение като цяло са проблемите в ежедневието на съвременния човек. Ако можем да балансираме и намираме време за спорт през седмицата или раздвижване и кратки разкодки през работния ден, със сигурност ще се чувстваме по-добре.

Как да помогнем на тялото след дългата работна седмица и да отпуснем ставите и мускулите в домашни условия, кажете някои трикове?

Като кинезитерапевт препоръчвам вана с етерични масла и морска сол, както и масаж на цялото тяло.

Кои са симптомите, които ние често пропускаме, а те всъщност ни алармират, че бързо трябва да идем при кинезитерапевт?

Основните симптоми са болки в ставите, коленете, раменете и болки в мускулите на гърба и врата.

До каква степен проблемите със ставите и болестите на тялото са наследствени?

Наследствените болести в ставите се виждат от ранна детска възраст. Необходимо е да се наблюдава детето и ако се забележат симптоми, трябва да се вземат навременни мерки, за да не се задълбочат проблемите при по-зряла възраст, когато вече много трудно може да се повлияе.

Много жени казват – майка ми имаше даден проблем, ето че и аз го имам, нищо не може да се направи! Редно ли е да се предаваме пред наследствената обусловеност, или кинезитерапевтът може да помогне на тялото да се пребори с някои проблеми?

При по-зряла възраст кинезитерапевтът може да повлияе за заздравяване и релаксиране на мускулатурата. За облекчаване на болките и за подобряване подвижността на ставите. За съжаление, за пълното премахване на проблема не може да се разчита на кинезитерапия поради изкривената вече костна структура. Съветът ми е при знанието на родителите за даден проблем, който се предава по наследство, да се наблюдава детето от малко дали има същите симптоми и да се вземат мерки, докато не се е формирал напълно костно-ставният апарат.

bag

Защо добрият масаж на тялото ни кара да се чувстваме толкова добре, кои механизми на тялото се активират, за да се получи това усещане на облекчаване?

Добрият масаж подобрява кръвообращението и по този начин се пренасят хранителни вещества и кислород до всички органи и системи, мускули  и стави. Също така се подобрява лимният дренаж, като се изхвърлят токсините от организма и излишните течности. При един професионално изпълнен масаж се облекчава напрегнатата мускулатура и се въздейства върху болезнените точки, като така се облекчават болките и се възстановява еластичността на мускулите и подвижността на ставите.

Кога машината или някакъв специален уред може да смени работата на кинезитерапевта? Кои са тези уреди, които могат да ни помогнат да ревитализираме тялото, разбира се, под лекарско наблюдение?

Съществуват различни уреди, които подпомагат подвижността на ставите. Има и такива, които съдействат за изглаждане на кожата и премахване на целулита, който също е болестно състояние, поради това, че притиска кръвоносните съдове и там мястото е с нарушено кръвообращение, студено и болезнено.

Естетичната медицина е в непрекъсната услуга за постигане на нашата перфектна визия и добро самочувствие. Последното изобретение, с което ни изненадва, е авангардна машина, благодарение на която вече можем да се похвалим със секси дупе като на Дженифър Лопес.

Възможно ли е наистина машина да ни гарантира мечтаните резултати без никакво усилие, без специални тренировки или пластична намеса?

Действително, досега можехме да се радваме на бразилско дупе само с усилени посещения във фитнес залата. Днес обаче жените имат още една неизискваща „саможертва” възможност – и това е ICOONE. Новопроектираният медицински апарат има изключителни възможности за премахването на различни несъвършенства както в областта на тялото, така и на лицето: отпуснато дупе, двойна брадичка, целулит, бръчици, повяхнала кожа… това са само част от проблемите, които машината решава.

Кинезитерапевтът първо мислено разчертава проблемните зони, след което с помощта на накрайник ги обхожда със специални техники на движение и ритъм, сменяйки посоките на движение – първо нагоре и после надолу. Процедурата трае 10 минути, нарича се „Фокус” и е строго индивидуална за всеки пациент. Преди това тя се предхожда от базова терапия с продължителност 20 минути.

Много жени се притесняват от подобни манипулации, тъй като те често са болезнени. Така ли е и с ICOONE?

Оказва се, че не. Действието много наподобява ръчния масаж, но с далеч повече „екстри”, които човешката ръка няма как да направи. Човешката ръка може да прищипва, повдига и разтяга кожата, но не може да осъществи това фракционирано пулсиращо действие, благодарение на което се разнася натрупаната лимфна течност и се подпомага борбата с целулита например. Това е в силата единствено на машината. Освен това мини- и микроролерите стимулират фибробластите, повишават синтеза на колаген и еластин и подобряват както еластичността, плътността и тонуса на кожата като цяло. Казано накратко, ICOONE моделира тялото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара