Пациентски и родителски организации внасят в Министерския съвет и Народното събрание нова петиция срещу задължителните ваксини, предаде БНР.

baby

В отворено писмо се съдържа призив до държавните институции да дадат на българското общество „право на избор, информирано съгласие и неприкосновеност на личността, които са му отнети по отношение на ваксините“. Инициативата е получила подкрепа от 3 хиляди души само за пет дни, отбеляза председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева: „Имунизационният календар да бъде доброволен, да бъде защитено правото на свобода на личността да определя какво би поставил един родител на своето дете, базирайки се и на фактите, че в много повече европейски страни тя не е задължителна, а в редица са по една-две бройки, или три-четири, т.е. в България ние сме по-католици от папата – 9 ваксини. Начело сме по задължителни ваксини.“

injection

Междувременно епидемия от морбили избухна в богаташкия квартал на Лос Анджелис – Ориндж Каунти. Заразени са 67 души. По-голямата част от тях не са били имунизирани срещу дребната шарка, включително и шест деца, които са все още твърде малки, за да подлежат на имунизация.

През изминалата година в САЩ са регистрирани повече случаи на шарка, отколкото през изминалите 20 години. Трябва да се знае, че дори и малък брой неваксинирани улеснява разпространението на заразната болест, обясняват медици. Според педиатрите именно движението за неваксиниране е довело до бума на заразени.

Ваксинираните хора действат като естествена бариера за болестта, а най-уязвимите групи са децата под 12 месеца, които все още не могат да бъдат имунизирани и старите хора, които имат по-висок риск от смърт, ако са в контакт с болестта.

Според световните стандарти поне 75% от населението трябва да бъдат имунизирани при заушка (паротит) и 94% при морбили и рубеола, за да има достатъчна защитеност от епидемии.

„Жените в развиващия се свят знаят мощта на ваксината. Те ще извървят 10 километра в най-голямата жега с детето си и ще стоят на опашка, за да ги ваксинират, защото са виждали смъртта. Американците обаче забравиха какво представлява смърт, причинена от морбили“, каза съпругата на Бил Гейтс – Мелинда пред „Хъфингтън пост“ . Семейство Гейтс имат фондация, която работи по проекти, свързани със здравеопазването, образованието и борбата с бедността.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара