Термометърът навън се колебае все около 30°, а ние подсмърчаме, кашляме и ходим с температура на работа – симптоми, които трябва да ни напомнят, че летният грип не ни е подминал. А според специалистите от него страдат предимно жените. Поради няколко обясними причини: тънките материи на облеклото, голите гърбове, отворените прозорци и течението в службата, трамвая или автобуса, климатиците, сандалите на бос крак са само едната страна на медала.

flu

На обратната са: голямото натоварване – на работа и вкъщи, стресът, потиснатото настроение (английски и американски лекари са установили, че щом душата боледува, веднага намаляват защитните способности на организма) и липсата на време да обърнем внимание на себе си. И тъй като навън е горещо, на повечето от нас не им и минава през ум да си останат у дома. Последиците често са непредвидими усложнения – нарушения в кръвообращението, сърдечната дейност, хронични бронхити, пневмония… А като че ли напук женската „парола“ в тези случаи е: да издържим на крак! И едва когато термометърът се приближи към 39°, признаваме, че сме победени.

Какво препоръчват лекарите?

  • Яжте през лятото повече салати и плодове, избягвайте месото и мазнините.
  • По-малко алкохол, докато не се чувствате във форма.
  • Най-малко 8 часа сън!
  • Всеки ден, когато вземате душ, редувайте обливането на тялото с гореща и студена вода – това закалява, действа като балсам на кожата и косата.
  • Обръщайте внимание на краката – дори и през лятото те трябва да са винаги топли!

А ако грипът вече е почукал на вашата врата, опитайте първо с някои елементарни средства:

  • ПРИ ХРЕМА – витамин С, парни бани с евкапиптово масло, мента или борови иглички. Пийте много липов чай. Ако хремата продължи повече от седмица – на лекар!
  • ПРИ КАШЛИЦА – смучете анасонови или евкалиптови бонбони, пийте топло мляко с лъжичка мед, много липов чай, плодови сокове. В началото добър ефект има намазването на гърлото със сода бикарбонат. Ако кашлицата продължи повече от две седмици – отново на лекар! Усложненията може да бъдат за сърцето, белите дробове, бронхите.
  • ПРИ БОЛКИ В ГЪРЛОТО – гаргари с лайка, намазване с гранофурин. Ако гласът ви е паднал повече от три дни и имате температура – на лекар! Тази настинка натоварва бъбреците и ставите.
  • ПРИ ПРОЛЕТНО-ЛЯТНА УМОРА – излизайте често на чист въздух и пийте розмариново вино – накиснете листенца розмарин в 1 л бяло вино за 4 дни. Пийте от него всяка вечер по една ликьорена чашка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара