Едно здраво общество се изгражда от здрави хора, нали? Хайде да прегледаме няколко съвсем практични и здравословни подхода към новия ден, които ако спазвате и превърнете в навици, гарантирано ще се радвате на чудесно здраве!

1. Събуждането

Перфектният вариант е да сте си легнали рано (22-23ч.), за да може организмът ви да се настрои сам според природните цикли и рано сутрин вместо да ви сепва и стресира рязката аларма за събуждане, вътрешният ви часовник да ви подбутне сам. Вместо да хуквате към динамиката на деня, дайте си няколко минутки в които да се протегнете хубаво, да усетите тялото си и непременно си дайте и духовна храна. Силно препоръчваме да започнете деня с ето тези думи.

2. Тоалета

Част от него е съвсем ясна и там няма какво да кажем. Ако се случва трудно или нередовно, то там има какво да се желае с начина на хранене. Докато тялото така и така е в режим на чистене, нищо не пречи да направите едно паралелно жабурене със шарлан (или зехтин) за 15-20 мин. Взимате 1 с.л. от предпочитаното олио още преди да сте се измили и жабурите, колкото издържите. Ако се чудите защо – ами защото е един от простите, съвършени методи за изхвърляне на отровите от организма,

лекуване на всевъзможни заболявания,

и много добра превантивна мярка срещу такива. Използва се нерафинирано растително масло, с предпочитание към шарлана. Някои хора твърдят, че зехтинът е с по-висока киселинност. Със жабуренето се получава плътна белезникава течност, която вече съдържа огромно количество бактерии и токсични вещества, които в никакъв случай не бихте искали да погълнете. Изплюйте я в тоалетната чиния, не в мивката. Изплакнете хубаво устата след това със солен или соден разтвор.

И най-хубавия завършек който можем да препоръчаме за тази процедура е измиване с аюрведична прах за зъби. Докторите по Аюрведа казват, че точно сутрин е съвършеният момент за измиване с нея. Съставките стимулират точно определени енергийни центрове и събуждат тялото и съзнанието. (освен така или иначе съвършеният медицински ефект). Можете разбира се да предпочетете аюрведичната паста за зъби, но пък прахта е с пъти по-силни лечебни свойства.

Ако имате стъргалка за език, непременно я използвайте редовно.

Една голяма част от бактериите в устната кухина полепват по езика и образуват видим слой, който ако не се отстрани механично, при ядене и пиене попада обратно в организма. Ако предния ден сте прекалили с тестени и млечни храни, то езика ви ще бъде покрит с видим бял слой, който със сигурност ще ви шокира след остъргване. Ако нямате специална стъргалка, можете да използвате и обикновена лъжичка, макар че тя няма да бъде чак толкова ефективна. В следствие на всичко това ще имате гарантирано перфектни,

розови и здрави венци

(дори те да са били болни и да са кървяли преди това), здрави, бели зъби без следа от зъбен камък, та дори и кариеси, свеж дъх през целия ден, тонус, бодрост. Зъболекарят ви просто ще бъде шокиран от рязката липса на срещи с вас

3. Закуската. 

Забравете за мита, че сутрин човек трябва хууубаво да се натъпче, за да има енергия. Това попарките на баба, филийките на мама, пържените яйца препоръчани от фитнес инструктура, или дори мюслито на леля – просто ги забравете в този момент. Въпреки че има различни становища по въпроса – дали тялото се чисти само през нощта, или процеса на изхвърляне на токсините продължава до обяд, едно е сигурно: Толкова рано сутрин не ви трябва да насочвате енергията на тялото към храносмилателни процеси.

Вместо това можете да я използвате градивно.

И куркането на стомаха сутрин не е глад! И така – нека започнем с чаша гореща (приятна и възможна за пиене) вода. Знае се от много здравни традиции и древни оздравителни системи, че засилва процеса на детоксикация. По желание можете да капнете вътре малко пресен лимонов сок, или домашен ябълков оцет, а може и да пропуснете, защото в следващата стъпка имаме всички необходими органични киселини.

Следва чаша умерено топла вода, с 1 с.л. домашен ябълков оцет, 1 с.л. мед, 1-2 с.л. пчелен прашец, 10 капки клеева тинктура. (рецепта от природолечителя Валентин Тасков). Само в кисела среда пчелният прашец се разтваря както трябва и организмът успява да го усвои – да знаете! Освен това в истинския домашен ябълков оцет се съдържат всички незаменими киселини, докато в лимона има само една…

Оцетът възстановява баланса

киселини-основи в организма. Пречи на токсините да се натрупват в тялото. Минерализира организма. Стимулира имунитета. Унищожава болестотворните микроби и гъбичките. А клеевата тинктура има мощно противовъзпалително, противовирусно, амуностимулиращо и общо подкрепящо действие.

Това е съвършената комбинация, която подпомага сутрешното очистване на тялото от токсини, дава нужната енергия на тялото без да активира изобщо процесите на храносмилане (което иначе би прекъснало мигновено природния детоксикиращ утринен процес), но пък дава всички необходими хранителни вещества на клетките, действа като

природен “антибиотик” срещу патогени и вируси.

Можете да изпиете една такава чаша преди гимнастиката, или ако ще се почувствате по-добре – да я оставите за след това. А можете и да редувате тази златна напитка с друга със същия искрящ цвят, но с други свойства – златно мляко, или чай от куркума. Пълна рецепта и подробности за златно мляко вижте ТУК.

4. Гимнастика. 

Съвършеният вариант разбира се, е да имате време и възможност да изпълните целия показан най-отдолу в клипчетата комплекс от ставната гимнастика на Норбеков. Ползите от ставната гимастика придружена от най-фините емоционални настройки са способни на чудеса с тялото и психиката – това вече е доказано. Но ако нямате толкова много време (цели 20 минути), можете да направите поне тези малки хитринки:

ТЕС точки
  • Потупване на ключови точки,

които активират пък цели енергийни мериидиани в тялото. Те са подробно описани в много науки подобни на акупунктурата и акопресурата, но нека взаимстваме от енергийната психология и в частност метода ТЕС няколко ключови точки: върха на главата, края на веждата, под окото, под носа, в ямката на брадичката, областта на тимуса. Отделете си няколко минутки за потупване на тези точки. Можете да съроводите потупването с широка усмивка и положителни утвърждения.

  • Масаж на ушите.

По тях както знаете, подобно на стъпалата са разположени огромен брой точки, които отговарят на всеки орган и система в човешкото тяло. Масажирайки ушите, буквално масажирате цялото си тяло. Стимулирате кръвопотока, мозъчната дейност. Масажирайте ги от горе до долу, с подръпващи кръгообразни движения, та чак докато се зачервят.

  • Усукване и стречинг на тялото.

Като започнете от горе, та до долу. Въртеливи движения на главата, после раменете, ръцете, кръста, краката. Спомнете си как започваха утрините ви в детската градина преди години. Протегнете, усучете, развъртете. Да, точно така.

  • Притискане и масаж на точката на дълголетието

(точката на стоте болести).

Точката Дзу Сан Ли

Митичната точка на дълголетието на Изтока. Цу Сан Лий, или Дзу Сан Ли – много интерпретации има на името.  Можете да я намерите много лесно. Седнете и поставете длан дърху коляното си. Точно там, където свършва малкия пръст на ръката ви, ще усетите лека издатина. И половин пръст навътре се намира точката на дълголетието.

Натиснете я и я разтрийте.

Може и да ви заболи, но не се отказвайте! На практика тази точка регулира дейността на всеки орган и система в тялото на човек, нормализира и възстановява равилната функция на цялото тяло. Може да ви избави от един куп заболявания и да предотврати последващи такива. Включително може да възстанови тялото след последици от инсулт и други тежки състояния.

4. Контрастен душ.

Още 3 ценни минутки преди да изхвърчите за офиса. С всички раздвижвания до тук имате инвестирани в здравето си не повече от 12 минути. Сменете няколко пъти топлата и студената струя, като завършите със студена. Телата ни всъщност нямат нужда от цялата тази изкуствена топлина, която им даваме. Клетката старее най-бавно и се чувства чудесно .. на студ. А от този контрастен душ след приятното раздвижване не само ще се освежите, но кръвта ви буквално ще забушува.

Добавете усмивка до ушите (никак няма да ви е трудно след всичко това), минутка съзерцание на слънцето и всичките чудеса които ви предоставя светът – и имате съвършения старт на деня. Ще се чувствате свежи, тонизирани и изпълнени с енергия и добро настроение както никога досега. Имаме си абсолютно бодри, енергични, здрави хора.

От сайта на Мартина Иванова 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара