В началото на лятото в различните части на страната народът събира зелени орехчета, преди още да се е втвърдила черупката и да са се оформили ядките им.

Зелените орехчета съдържат витамин С (450- 1500 мг%), дъбилни вещества (25%) и специфичното вещество юглон.

В народната медицина те се използват под формата на отвара като неспецифично средство за местно лечение на някои кожни заболявания ( като допълнение на лекарственото лечение) и като витаминен концентрат при болни от Базедова болест, скрофули, атеросклероза, повишено кръвно налягане и пр. С отвара от орехова шума и зелени орехчета се правят бани на деца, болни от рахит.

  • От зелени орехчета се приготвя сладко. При варенето се губи голяма част от витамин С, но се запазват другите съставки. Обелваме 1 кг зелени орехчета и ги заливаме със студена вода, за да не почернеят. След това ги варим в две води по 10 минути. Оставяме ги да престоят във втората вода на хладно място около 20 часа. Сваряваме сироп от 1 кг захар и 3 чаши вода, в който слагаме орехчетата и варим сладкото на силен огън. Като се сгъсти, слагаме 1 лъжичка лимонтозу и сваляме от огъня. Държим го в тъмен буркан на хладно и студено място.
  • 40 броя зелени орехчета се поставят в стъклен съд и се заливат с маслинено олио (зехтин). Запушваме съда и оставяме на хладно и тъмно място за около 40 дни. Пие се по чаена лъжичка три пъти дневно при Базедова болест.
  • 40 броя зелени орехчета се накълцват на ситно. В стъклен съд се нареждат ред орехчета, ред захар и т. н. Сместа се затиска добре, за да се отстрани въздуха между редовете. Оставя се около един месец на хладно и тъмно място, докато се образува кафява каша, подобна на мармалад. От нея се взема по непълна чаена лъжичка три пъти дневно пред ядене при атеросклероза.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара