След решението на парламента ваксинирането на 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка да бъде поето от здравната каса, по форумите се разгоряха бурни дебати.

С молба да разясни някои въпроси се обърнахме към доц. Андрей Галев, началник на научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена във ВМА; председател на българското научно дружество по превантивна медицина и специалист по дерматовенерология, инфекциозни болести, тропическа медицина и превантивна медицина.

Той е и един от инициаторите на програмата за профилактика срещу рак на маточната шийка на ВМА, в рамките на която за 3 години бяха ваксинирани 650 жени военнослужещи. Сам е ваксинирал дъщеря си Марта.

Ваксинирането срещу HPV има ли странични ефекти, защото във форумите се пише дори за смъртни случаи?

Категорично не. При нито една от ваксинираните 650 жени, които наблюдаваме във ВМА, не са регистрирани странични реакции. По света е приета практиката, когато някой казва нещо, да стои зад думите си. Така например, преди 5 години в най-уважаваното медицинско списание The Lancet eдин английски лекар твърдеше, че ваксината срещу морбили може да причини мултипленна склероза, а ваксината срещу рубеола – аутизъм. Пуснатите по 5 клинични проучвания, обхващащи огромен брой ваксинирани деца, доказаха, че това не е вярно и не е възможно да се случи. Тази година списанието официално се извини, че е допуснало публикацията, а на английския лекар му бяха отнети правата.

Не мога да си обясня защо в нашето общество никой не иска да признае, когато нещо не знае. Имам колеги, които не съветват болния да се обърне към съответния специалист, а винаги имат мнение. Да не говорим за форумите, където всеки раздава съвети. През 1992 г., когато се въведе масова имунизация на новородените срещу хепатит В, имаше призив и медицинският персонал да се ваксинира. Познавам колеги, които казаха: “Ама то не се знае, ами сега да видим”. Много от тези видях по-късно в инфекциозната болница с хепатит.

Според някои „алчните” фармацевтични фирми отново искат да трупат пари на наш гръб.

Ако едно момиче не бъде профилактирано и се разболее от рак на маточната шийка, тогава ще става дума за огромно количество пари, необходими за онколекарства, химиотерапия и пр. Хората пак ще се обърнат към същите тези фармацевтични фирми, които ще имат възможност да натрупат 100 пъти пари на техен гръб… Очевидно е, че профилактиката е много по-евтина, отколкото лечението. Да не говорим за това, че в България има недостиг на онкопрепарати. И бих припомнил максимата на Пирогов, че грам профилактика струва килограм лечение. Рак – това ли искаме? В продължение на десетилетия всички ние ползваме 25-те ваксини на същата компания, която предлага тази ваксина в Европа…

Досега се смяташе, че презервативът предпазва от всички неприятности, свързани със секса – нежелано забременяване, полово предавани болести, включително СПИН. Но очевидно трябва да се разделим с тази илюзия.

Да, презервативът предпазва, но не 100% от човешкия папиломен вирус. Причината – този вирус е много прилепчив и може да бъде предаден без сексуален контакт – например с ръце само при полова игра.

От мъжа на жената?

И от жената на мъжа.

Да, но мъжът не страда.

Напротив, мъжът може да е не само преносител, но и резервоар на инфекцията и да се разболее от рак на пениса (вярно е, че той е много рядък); да се разболее от остри кондиломи и рак на ларинкса, както и жената.

Защо тогава, когато се говори за папиломни вируси, всички се занимават предимно с жената?

Защото всеки ден, включително и днес, в България от рак на маточната шийка умира по една жена. Това е вторият по честота рак сред жените в света. И трето – мъжът може да погледне под колана си и да види, че има някакъв проблем, докато жената трудно би могла да надникне във вътрешностите си. За да установи проблем, тя трябва да отиде на гинеколог.

Може ли ден след контакт с партньор-заразоносител да бъдат установени промени?

Не, абсурд! Вирусът влиза в клетките на маточната шийка и стои кротко там в продължение на 6-10 месеца. Организмът не образува антитела срещу него, защото той е много хитър – не навлиза в кръвния ток. Освен това трябва да знаете, че човешките папиломни вируси са над 200, като патогенни за човека са 40!

Изчислено е, че всеки нов партньор увеличава с 15% риска за една жена от рак на маточната шийка. Говорим за средностатистически мъж, но и първият партньор на едно момиче може да му донесе 100-процентов риск.

Знаете ли как е установено, че HPV причинява рака на маточната шийка? Проф. Харалд цур Хаузен забелязал, че монахините боледуват много по-малко от проститутките от рак на маточната шийка. Очевидно причината е в големия брой полови контакти, казал си той, и за тази „връзка” получи Нобелова награда през 2008 г. Самият той коментира, че имунизацията категорично носи голяма полза, а страничните ефекти са пренебрежимо малки.

Казват, че ваксината, която се използва в Европейския съюз, действа само срещу няколко щама, а пък можело да се заразиш от десетия.

Тип 16 и 18 причиняват над 70% от случаите на рак на маточната шийка. Като се има предвид кръстосаната чувствителност спрямо останалите високорискови типове, може да се каже, че ваксината осигурява гаранция в 93% от случаите. Но бих искал да подчертая, че това не изключва редовното вземане на цитонамазки. Накратко – всяка девойка, започнала да води полов живот, трябва да посещава гинеколога си веднъж годишно. Първият преглед може да се отложи най-много 3 години след сексуалния дебют.

В коя възраст рискът от заразяване е най-висок?

Най-голяма възможност има в два периода. Първият е от 15 до 18 години, който аз бих свързал с така нареченото сексуално любопитство: момичето експериментира, има различни партньори, случват му се различни неща. Вторият пик е във възрастовия период между 30 и 40 години. Той може да се обясни с няколко факта – жената става по-освободена или е решила да изпита своята сексуалност, или пък мъжът влиза в кризата на средната възраст и се прибира вкъщи с награда за вярната съпруга – папиломен вирус…

Какво се случва след инкубационния период?

При младите жени следва процес на самоочистване, който трае около 6 месеца и при него нивото на антителата срещу вируса може да се повиши, но много малко. Година по-късно примерно, след нова среща с вируса, жената пак може да се самоочисти. И така, докато навлезе в по-зряла възраст, когато имунната й система не работи толкова ефективно. Ако тогава се зарази отново, клетките, в които е влязъл вирусът, могат да малигнизират и да се появяват първите промени, които се виждат от гинеколога. Ако ракът се хване в този стадий, той може да се отстрани локално. При по-напреднал процес се правят тежки, обезобразяващи операции, които лишават жената от възможността да има деца, а след това идва периодът на метастазите, в който тя не може да бъде спасена.

За съжаление голяма част от промените нямат клиника и симптоматика. Когато се появят болки или кървене, вече е много късно. Затова всички жени над 40 години всяка година абсолютно задължително трябва да се преглеждат от акушер-гинеколог и да им бъде правена цитонамазка, в която патологоанатом следи за появата на злокачествени клетки.

Излиза, че младите жени много рядко боледуват от рак на маточната шийка?

За съжаление, този рак зачестява и при по-младите жени. Хубавото е, че всяка майка вече може да спести на детето си едно сериозно заболяване, като го ваксинира.

Това не дава ли по-голяма сексуална свобода на девойките?

Нали се сещате, че на фона на СПИН папиломните вируси са само подробност от пейзажа? За жалост у нас не беше приета catch up програма – програма за догонване, както се прави в други страни, и сега от безплатното ваксиниране ще се възползват само 12-годишните, а тези, които са примерно на 15 и 16, на практика ще пропуснат шанса да се ваксинират навреме. В повечето страни ваксината се прави на всички жени до 30 години в зависимост от това какви средства могат да бъдат отделени. В Австралия ваксинирането е безплатно на жени до 45-годишна възраст.

Има ли смисъл жена, по-възрастна от 45, да се ваксинира?

Бих казал – да, разбира се, че ще има полза. Но по-добрият вариант за нея е вторичната профилактика – редовни прегледи и цитонамазка. Когато говорим за ваксиниране на младите жени, ние отчитаме и обществената полза. Колкото една жена става по-възрастна, толкова повече тя изконсумира риска от разболяване.

Добре, щом ваксинацията е един вид животоспасяваща, защо не е задължителна?

Вярно е, че сега тя е препоръчителна, но това е първата стъпка към нейното въвеждане у нас. Поучихме се от опита на Румъния, която купи ваксини за всичките си момичета на 12 години, но пропусна да направи информационна кампания. Хората не знаеха за какво става дума и много от ваксините не бяха използвани.

Как се прави самата ваксинация?

Трикратно в рамките на 6 месеца.

Предполагам, че ако ваксинацията стане задължителна и за мъжете, този рак ще убива много по-малко?

Естествено! Затова някои страни ваксинират вече и момчетата.

–––

Доц. Милко Сираков: Безотговорно е родител да не ваксинира детето си

Смятам, че е абсолютно безотговорно един родител да откаже да ваксинира детето си, смята доц. Милко Сираков, началник на отделението по стерилитет, гинекологична ендокринология и детско-юношеска гинекология в университетската АГ болница “Майчин дом”.

Следя най-редовно цялата информация относно ваксината срещу рак на маточната шийка. Възможно е да има странични действия, но те са леки и се преодоляват. Несериозно е да се говори, че причинява смъртни случаи, такива може и да е имало някъде, но най-вероятно по други причини. Няма от какво да настъпи смърт при тази ваксина – тя е изцяло рекомбинантна, от изкуствено създадени от обвивката на вируса частици. Това не са убити вирусни частици, както е при по-старите ваксини.

От 200 типа HPV по-малко от 40 предизвикват рак. Ваксината, която се ползва в Европа, е срещу Тип 16 и 18, които се срещат най-често. Тази ваксина дава 80% сигурност, което е много сериозен резултат. Но не хваща останалите типове. Затова ако някой е ваксиниран, не значи, че не трябва да си прави цитонамазки.

Установено е, че до 26-годишна възраст ефикасността на имунния отговор е най-висока, естествено няма пречки една жена да се ваксинира по-късно. Проблемът при този вирус е, че едно заразяване с вируса не предизвиква имунитет. Защото той стига до базалната мембрана на лигавицата, но не контактува директно с имунната система. Той действа повърхностно. В рамките на една година и нещо той мигрира – заразява един слой и почва да се качва нагоре, образуват се нови клетки, старите умират и постепенно заразеният слой стига до повърхността и „литва в атмосферата”. Ако жената е имунизирана, той повече не може да влезе – тя е заключена. Ако не е имунизирана обаче, той може отново да влезе и това „отново и отново” в рамките на 7-8 години може да доведе плюс други канцерогенни фактори до рак на шийката на матката.

У нас има кампания срещу ваксинациите въобще. Тя се води от лаици, тоест от хора, които не разбират професионално от тези неща. И както можеш да намериш безкрайно полезни неща по форумите, така можеш да прочетеш и много глупости. Да не забравяме, че ваксините са едно от най-великите постижения на медицината и благодарение на тях са прекратени масовите епидемии, отнемали живота на милиони хора в продължение на векове.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара