Ако си скубете косите, не сте изпаднали в истерия, ами подсъзнателно борите стреса по законите на древната индийска философия и медицина аюрведа, твърди д-р Валентина Катра. Тя е лайфстайл лекар в СПА центъра „Камбай Сафайр” в Ахмедабад, столицата на индийския щат Гуджарат.

aurveda-doctor

Какво значи лайфстайл лекар?

Всъщност пет години и половина съм учила за натуропат – лекар, който цери с традиционна индийска медицина и напътства хората как да живеят в хармония с душата и физиката си. Според Панчемаха Будас тялото и светът се състоят от 5 елемента – земя, вода, огън, въздух и ефир. Аз изготвям индивидуална терапия за подобряване баланса и връзките между тях чрез панчакарма.

Какво значи това?

Панчакарма е старинна система от аюрведически процедури. Думата „панчакарма” дословно се превежда като „пет действия” (по броя прочистващи процедури, като част от комплекса на лечение и петте съставни елемента). Панчакарма всъщност е фундаментът на аюрведата. Тази терапия се препоръчва независимо от сезона както на напълно здрави хора за тонус, така и на страдащи от определени заболявания. Това е мощна система за „ремонт” и подмладяване на организма.

При какви заболявания помага?

Тя е ефективна при лечение на затлъстяване, псориазис, последствия от стрес и пренапрежение, алергии с кожни проявления, мигрена, мускулна дистрофия, захарен диабет, остеохондроза. В панчакарма препаратите за вътрешна и външна употреба се подбират според природата на заболяването, конституцията на пациента и степента на съпротивляемост на организма, т. е. имунната система. Последователността на процедурите и продължителността на курса на лечение се определят от лекарите при предварителни консултации. В основата на терапиите са маслените масажи, пиенето на етерично-билкови масла и очистителни занимания.

Какво означава това?

Пиенето на 6-8 чаши вода със сол, които да предизвикат повръщане, е отлично средство за прочистване на стомаха и хранопровода. Прави се колонотерапия с различни комбинации от билки. Това ще рече просто оздравително-прочистващи клизми. А приемането на специална комбинация от билки върши същото за дебелото черво. За респираторния тракт се слагат 3 капки топло масло в носа и се прави масаж по линията на синусите, за да се прочистят и освободят.

Колко дълъг е курсът на лечение?

Средната продължителност на курса е 10-15 дни, максимално дългото лечение е 21.

Какво е най-характерното за панчакарма като система за лечение?

Концепцията „панчакарма” е уникална с това, че не се бори нито със самата болест, нито със симптомите й. Тя открива корена на злото, изтръгва го и отстранява факторите, които са причинили заболяването. Процедурите на панчакарма отделят патогенните фактори от плътните структури на тялото и в крайна сметка ги изхвърлят от организма.

В следващия етап целенасочено се укрепват отслабените системи, органи и тъкани. Целта на метода е очистване на тялото от всички патогенни (вредни) фактори и имунизиране (укрепване) на слабите звена.

С какво скубането на косата отнема стреса?

„Скубането на косата”, т. е. издърпването от корените й, е част от масажа на скалпа, с който завършва аюрведическото размачкване. Това успокоява нервите. За час и нещо върху тялото се излива над литър етерично масло (подбрано според типа темперамент и вида кожа на пациента) и ловките пръсти на масажистите обхождат всички кръвни потоци и релаксиращи точки. Аюрведическият масаж задължително завършва в парна баня, за да се изкарат токсините. Следва потапяне за 40 минути в джакузи, отново с подбрани според човека билки.

Добре, докажете с примери как действа аюрведата.

Благотворно на нервите действа широдара – масаж на третото око, при който на равномерна струйка в междувеждието се изливат 1,5 литра сусамово или друго етерично масло в продължение на около 20 минути. Благотворно на мускулния тонус действат торбички, пълни с билки, топнати в топло масло, с които лекичко се удря по тялото. Аюрведата използва пиявици против артрит. Овесени ядки, омесени с топло масло, поставени върху коленете и гръбначния стълб, помагат при дископатия.
Само с вода пристъпът от астма може да изчезне! С горещи трипластови компреси върху цялото тяло задъхването спира, а после пациентът се облива с много студена вода. От контраста бронхите се разширяват и дишането вече не е проблем. Парализирани хора възвръщат тонуса на мускулите си чрез агресивен масаж с много студена вода в джакузи. С промивки със студена вода се лекува дори… бяло течение.

Дайте още няколко практически, лесно изпълними съвети?

Запекът се лекува, като се ядят жълти храни и плодове и се пие вода, заредена на слънце през жълта хартия като част от хромотерапията (лекуване на болести чрез въздействието на цветовете – бел.авт.). Пиенето на вода е изключително важно за баланса в тялото. В горещо време е необходимо да се поглъща по един литър вода на 15 кг живо тегло.

Че аз ще се удавя! Тежа 59 кг. Това значи 4 литра! Невъзможно е да поема толкова течности!

Не всякакви течности, а чиста вода. Соковете, чая, капучиното, супата, дори тютюневия дим организмът ни възприема като храна. Водата е отделно. И е необходима, защото ние я изхвърляме не само с потта и урината, ами и докато говорим или плачем.

А ако тялото ми не дава сигнали, че има нужда от вода? Да лоча насила ли?

Трябва. Ако не давате на тялото си вода и то не може да си я набави, започва да взима от кръвта. Тя се сгъстява. Така се образуват тромби, а и потокът й по-трудно минава през кръвоносните съдове до сърцето. Или пък посяга на течността в ставите. Смазката в тях намалява и сте на крачка от остеопорозата. В никакъв случай не бива да пиете по-малко от 2,5-3 литра чиста вода дневно!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара