Всеки цвят, който виждат очите, има своето уникално въздействие върху организма ни.

Червените цветове активират нервната дейност и работата на сърдечно-съдовата система. Разглеждането на картини в червени тонове е полезно при наличие на късогледство, астигматизъм, кривогледство и амблиопия при децата.

Картини в оранжеви цветове подобряват кръвоснабдяването, трофика на кожата, съдействат за регенериране на нервни и мускулни тъкани, засилват сексуалността, стимулират работата на половите жлези. Разглеждането на картини в оранжеви тонове е полезно при късогледство, дистрофия на ретината, атрофия на зрителния нерв.

Картини с доминиране на жълти цветове стимулират работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб, съдействат изчистването на токсините,

премахват умората и сънливостта,

създават позитивна настройка.

Картини с преобладаващи зелени цветове съдействат за намаляване на артериално и вътреочно налягане, забавяне на пулса. Разглеждането на картини в зелени цветове помага срещу късогледство, спазми на акомодация, дистрофия на ретината.

Картини в светло сини цветове успокояват нервната система, повишават съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания. Разглеждането на картини в светло сини тонове, съдейства за премахване на късогледство, спазми на акомодация, възпалителни очни заболявания.

Картини в синьо положително

влияят върху хипофизната жлеза, парасимпатиковата нервна система, способстват за повишаване на съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания, стимулират мозъчната дейност, повишават творческата и интелектуална активност, намаляват чувствителността към болка. Разглеждането на картини в сини цветове е полезно при катаракта и глаукома, помътняване на роговицата и стъкловидното тяло.

Картини с преобладаване на лилави цветове

повишават творческата активност

и подобряват имунната защита, оказват успокоително въздействие върху очите и главния мозък, способстват за произвеждане на мелатонин (хормона на съня). Разглеждането на такива картини е полезно при катаракта, увеити, помътняване на роговица.

„Зареждане” на очите с полезни цветове можем да правим и с помощта на своето въображение! Ако всяка сутрин със събуждането си, си представяте със затворени очи цветовете на шарена дъга в продължение на 10-15 секунди за всеки от цветовете, то след няколко седмици ще можете да забележите позитивни промени в състоянието на зрението ви. Това ще бъде един приятен и полезен навик за целия ви живот!

Още от Ирина Недялкова на: effecenter.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара