Внезапното застудяване, рязката разлика в температурите при неочаквано бързата смяна на сезоните тези дни може да доведе до пик в простудните заболявания и като цяло отпадналост на организма.

Добра предварителна подготовка, за да работи добре имунната ни система и клетките да функционират с поне 50% от капацитета си, е да сме пречистили тялото си през предишните сезони. Различни методи за прочистване на отделни органи и системи, цялостна детокскация – това са ключетата, които отключват и възстановяват съпротивителните сили на организма.

Обикновено пролетта и лятото (според аюрведа) са сезоните, в които е най-добре да подлагаме организма си на детоксикация.

Есента е времето, в което трябва да подсилим тялото.

Разбира се, ако простудите, вирусните инфекции и пневмониите ви повалят една след друга, ако се чувствате отпаднали и ви липсва енергия, дори в този сезон е препоръчително да направите прочистване на организма. В противен случай, и най-ценните витамини, аминокиселини и добавки, които приемате, ще имат само частичен ефект. Когато клетките са задръстени и буквално се давят в токсични наслагвания и шлаки, няма как да функционират правилно. Обикновено клетките в организма ни функционират едва с 30% от капацитета си. Дори не можем да си представим на какво е способна биологията ни, ако направим качествено изчистване на клетъчно ниво.

А какво още можем да направим още днес, в този сезон, в който не сме сигурни дали трябва да обуем сандалите, или ботушите, необичайни горещини и резки застудявания се редуват буквално през часове разлика?

Както често казват китайците: “Ако искате да намерите причините за заболяванията си, погледнете на дъното на чинията си”. По същия начин, и на същото място можете да намерите и най-верните си помощници за поддържане на прекрасен здравословен баланс, тонус и енергия.

В Китай, най-висшият клас храни за здраве и билки са т. наречените тонус билки. Те са предназначени за поддържането на висок здравен статус, поддържане и удължаване на човешкия живот. Това са например жен-шенът и астрагалът. Астрагалът е сред най мощните природни антиоксиданти, стимулиращ имунната система. Съдържа уникален комплекс от аминокиселини, тритерпенови гликозиди, витамини А, Е, С, разтворими микро и макро елементи, включително безценният селен. Препоръчва се за бързо възстановяване при хронични вирусни инфекции и за изграждане на имунитет.

За коренът на младостта и енергичността – жен-шен сме чували всички. Освен познатите му енергизиращи и подсилващи половата активност свойства, той е и мощен стимулатор за имунната система. Топъл чай със жен-шен или астрагал е лесен, приятен и вкусен начин да подсилите организма си.

Още една група храни и подправки могат да са ни много полезни през този сезон.

Това са загравящите и подсилващи кръвообращението подправки:

джинджифил, пипер, куркума, кардамон, карамфил. Те са истински здравословен елексир за тялото, могат да пресекат настинката още в началото, като спират патогенните организми още на повърхността – преди да са навлезли дълбоко на клетъчно ниво и да са засегнали сериозно вътрешните органи.

Още от дълбока древност този корен е на особена почит, в някои страни го смятат за чудодейно растение. Днес западният свят го преоткрива като подправка и лечебно средство. Вече е доказано положителното му действие за намаляване процента подкожни мазнини.

Чистият чай от корени джинджифил, или добавен към зелен чай, способства хем за изгаряне на мазнините, хем за подсилване на имунната система и успешна борба с вече действащо простудно заболяване, кашлица и възпалено гърло. Този чай действа доста енергизиращо, така че не е добра идея да се пие вечер преди лягане. Можете да намерите разнообразно приложение на джинджифила в кухнята.
Джинджифилът е пръв помощник при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаление на дихателните пътища, при нарушено храносмилане. Съдържа много потентни анти-възпалителни съединения, наречени гингероли, които облекчават много възпалителни процеси, включително ревматоидни и атритни болки. Гингеролите, основите му активни компоненти имат антиоксидантни, антивъзпалителни и антитуморни ефекти върху клетките.

Куркумата е друго растение от семейство джинджифилови. И тя е много мощен, естествен антиоксидант, имуностимулант, има антисетпично и мощно оздравяващо действие – при простудни заболявания, възпалителни процеси, сърдечно-съдови заболявания, хранителни разстойства и гастрит.

Изключително е действието на куркумата при различни форми на нарушаване целостта и здравето на кожата – от най-обикновена раничка, през тежки форми на акне до рак на кожата. Куркумата ефективно разлага мазнините в храносмилателната система, с което съществено облекчава процесът на храносмилане, облекчава работата на стомашно-чревния тракт при употреба на алкохол. Куркуминоидите са източниците на антиоксиданти в тази прекрасна подправка. Те са с 5-8 пъти по -мощно въздействие от витамините Е и C, 3 пъти по-силни от екстракт от гроздови семена. Би било прекрасно да добием навика да ползваме ежедневно куркума, дори да не е под формата на екстракт като хранителна добавка, ами просто да добавяме по една лъжица в сутрешната си напитка – кафе, чай, или мляко.

Кардамонът е още един представител на семейство джинджифилови. Повече е познат у нас като екзотична древна подправка със силен и отчетлив вкус и аромат, използван предимно в кулинарията и парфюмерията. Той действа благоприятно при лечението на много заболявания, включително астма, бронхит, камъни в бъбреците, анорексия, обща слабост и заболявания на пикочните пътища. В допълнение – кардамонът е ефикасно средство за премахване на лош дъх, облекчава стомаха и действа спазмполитично.

Пъпчиците на карамфила са последното чудо на природата, с което ще ви запозная днес. Освен с кулинарните си качества, които придават уникален топъл вкус и аромат в кухнята, карамфилът е и сред най-добрите помощници по пътя към доброто здраве. Еугенолът, основният компонент в карамфиловото масло, действа като антивъзпалителна субстанция. Има отчетени случаи, в които редуцира възпалителните процеси с още 15-30% като добавка към други лечебни методи. Карамфилът съдържа и разнообразни флавоноиди, които също допринасят за неговите анти-възпалителни свойства. Карамфиловото масло е мощен антиоксидант и е полезен за регулиране на инсулина. На последно, но не по важност място, карамфилът се използва за третиране на паразити, вируси, и най-различни бактериални инфекции.

Източник: Свой избор

Facebook Twitter Google+

0 Коментара