Защо плодчетата годжи бери станаха толкова популярни напоследък? Защо 2013 година бе обявена за година на киноата? Какво е това чиа и как се яде? И какво е общото между тези странни растения?

Goji BeriЗа ползите от екзотичните семена за здравето и добрата фигура разказва руската писателка Александра Годуа в книгата си „Годжи бери, семена чиа и зърна киноа за оздравяване и отслабване“, излязла в поредицата „Здраве“ на издателство „Кибеа“.

Годжи бери, киноа и чиа са особено ценни хранителни продукти, съдържащи богат състав хранителни вещества, витамини и минерали. Дори в малки количества, тези продукти доставят на организма всичко необходимо за здравословното му функциониране – при това му помагат да се освободи от излишните килограми.

Тези растения-чудо с право са наречени суперхрани. поради забележителния им ефект върху човешкото здраве те заемат изключително място сред методите за отслабване.

В книгата се предлагат не само подробни описания на тези уникални продукти, но и съвети как да се ориентираме на пазара, за да изберем най-доброто качество, как да различаваме имитациите, как правилно да ги приготвяме и в какви кулинарни комбинации можем да ги включваме.

Предложени са и разнообразни рецепти, обогатяващи с непознат досега вкус обичайната ни трапеза.

Александра Годуа e популярен фитнес инструктор и неуморим изследовател (и последовател) на принципите на правилното хранене. Принципи, чиито корени тръгват още от древността, от цивилизациите на маите и ацтеките, на китайците и индийците.

Повече от 10 години Александра Годуа работи в известни фитнес клубове и си сътрудничи с центрове за здравословно хранене, прилагайки съвършено простите „тайни“ на здравето и красотата.

Вслушвайки се в гласовете на великите цивилизации, всяка съвременна жена, която държи на себе си, може да се сдобие с възхитителна фигура и чар.

Можем да забравим за ограниченията в храненето, за изтощителните физически натоварвания и да си спестим сълзите на отчаяние при всеки поглед към кантара.

Александра Годуа казва: „Красотата не изисква жертви!“

Откъс от книгата на Годуа:

Когато една жена взема твърдо решение да отслаб­не, тя започва да търси образци за подражание – хо­ра, които са успели да намерят формулата да свалят излишните килограми и да се сдобият със стройна фигура. Защото съвсем не всеки се въодушевява от примерите на звездите от шоу бизнеса. И какъв е смисълът да копираме поведението им, ако начинът им на живот драстично се различава от нашия?

Зна­чително по-важен е опитът на онези, които също като нас работят по 8 часа на ден в офиса, след кое­то бързат да се приберат вкъщи, за да приготвят вечеря за цялото семейство. Как да отслабнеш, ако сутрин нямаш време за гимнастика, а вечер то едва стига, за да се видиш и поговориш с близките и да отхвърлиш малко домакинска работа? Почти е не­мислимо да се опитваш да следваш съветите на все­възможни звезди. Но тогава къде да открием пози­тивни примери? Има ли начин да се отървем от из­лишните килограми, без да гладуваме – защото подо­бен вариант не е сред най-подходящите за работе­щата жена?

office-620823_960_720

За това, че има наистина прекрасен начин, научих случайно – благодарение на една позната, която за няколко месеца, през които не се бяхме виждали, се беше променила изумително! Не, не беше станала сла­ба като супермодел, макар че стройната й фигура веднага привличаше погледите. Аня се бе превърнала в жива, енергична и весела млада жена, макар че си я спомнях като тихо и незабележимо същество, което пишеше някакви текстове за различни сайтове. Как­во се беше променило? Личният й живот? Работата?

Оказа се, че в работата й наистина има промени – получила повишение. Взех да й честитя. И какво, ра­ботата станала по-динамична, по-творческа? Оказа се, че не – дори напротив, сега се налагало да стои по цял ден пред компютъра!

– Значи това чудесно преобразяване не се дължи на работата? – попитах учудено.

– Точно обратното, въпреки нея – бодро обясни Аня. – Когато първата радост от повишението поп­ремина, забелязах, че се превръщам във вкаменелост. Ако по-рано все пак можех да стана от компютъра, за да взема интервю или да отида на пресконферен­ция, сега половината от времето ми отива за попъл­ване на документи. Престанах изобщо да ставам от стола! Нямах време дори за обед, хапвах пред клавиа­турата кифличка с кафе. Представяш ли си какво се случи с фигурата ми след три месеца? Преместих за­копчалката на полата, но и това вече не помагаше.

Лесно можех да си го представя – всеки от нас е чувал немалко подобни истории. Добре де, но Аня не се беше превърнала в дебелана, а точно обратното – фигурата й бе станала стройна и привлекателна. Как бе успяла да промени нещата и да „пренапише“ лична­та си история, толкова типична за голяма част от жените в нашето време, така че да се получи такъв прекрасен резултат?

– Подложи се на диета? Отказа се от повишение­то?

– Разбира се, че не – засмя се Аня. – Всъщност ни­кога през живота си не съм пазила диета! Е, опитах веднъж, но още в края на първия ден останах без си­ли, легнах си и реших, че никога повече няма да се под­лагам на подобно упражнение! Разбира се, не се отка­зах и от новата си работа – вложих толкова сили, за да получа това повишение. Уви, безкрайните отче­ти и ненормираният работен ден са съдба на всеки ръководител. Но пък си има добрите страни: и за­платата е по-добра, и чувството, че се реализираш по-пълно е приятно. Така че се запитах дали мога да намеря някакъв начин да запазя фигурата си стройна дори и при тази работа. И го намерих – в собстве­ния си офис!

– Я разкажи!

– Шефката ми. Веднага обърнах внимание, че излъч­ва невероятна младост, макар че е по-възрастна от мен с 15 години. Винаги изглежда добре, във форма, вечно в добро настроение… А работата є съвсем не е по-лека от моята. И реших да науча нейната тайна.

– И тя ти я разкри?

– Представи си, да! Всъщност, тази тайна ми е била под носа през цялото време. Постоянно виждах на бюрото на Александра някакви пакетчета със су­шени плодове, просто не им обръщах внимание. Не съм особен любител на сушените плодове, предпочи­там кифличките. Макар че сега вече значително по-малко ме интересуват.

– А – измърморих разочаровано, – годжи бери! Раз­бира се, кой не е чувал за тях! Но нали това си е чис­та измама! Четох в интернет – нещо не действали на всеки.

– Аз пък не съм чела – парира в отговор Аня. – Просто видях реален пример и реших да последвам чуждия опит. Резултатът е налице.

– Да не би да казваш, че всичко останало в живота ти си е останало същото – и храненето, и дневният режим?

– Да! Макар че режимът на хранене все пак се про­мени. Но някак си неусетно, без да правя нещо специ­ално. Например сладки неща вече не ми се ядат тол­кова. Иизобщо, трябва ми по-малко храна, за да се за­ситя. Между другото, не само годжи бери действа по този начин. Моя приятелка се е пристрастила към семената чиа и сега готви някакви невероятни яс­тия. Нямаш представа колко са вкусни!

– Аз пък не вярвах на всички тези приказки. Дори разубедих една моя роднина да опитва тези екзотич­ни ястия.

– И съвсем напразно. Човек спокойно може да си похапва от всички тези нови за нас неща – никаква опасност не го грози. Нали не се разболяваш, когато ядеш сушени кайсии или смокини?

– Всъщност, така е – съгласих се с неохота. – Но все пак повече вярвам на родните производители. Ки­тайските годжи, южноамериканските чиа и киноа – всичко това е екзотика, а доста автори твърдят, че най-полезна е онази храна, с която си свикнал от детските си години.

– Макарони и пелмени? – засмя се Аня. – Ползата от тях е налице. Не е нужно всъщност да се отказ­ваш от тях. Но защо да не опиташ и нещо друго? Преди двадесетина години не знаехме какво е помело или фейхоа. А днес те се продават практически във всеки супермаркет. Но, разбира се, човек сам прави своя избор…

Живият пример пред мен ми подейства по-добре от всички аргументи – убедих се в това през онзи половин час с моята позната. Вкъщи отворих интер­нет и с по-голямо внимание започнах да чета стати­ите за така наречените

суперхрани – годжи бери, се­мената чиа, зърната киноа и другите култури, позна­ти на древните народи от Запад и Изток.

(И много бързо сама разбрах, че те действително имат неве­роятен ефект.) В древни времена тези продукти са хранели хората, подкрепяли са здравето им, дарявали са дълголетие. Днес те могат да ни дадат повече енер­гия, бодрост и активност. И, което никак не е мало­важно, да подобрят самочувствието ни, и да проме­нят живота ни.

Мнозина споделят във форумите историите си, всяка от които е удивителен документ, доказващ ползата и ефективността на суперпродуктите. Има и доста хора обаче, които си задават въпроси, поро­дени от негативния им опит от използването на го­джи бери или чиа. Докато четеш някои от тях, не­волно се усмихваш: може ли така безгрижно, без да познаваш правилата за употреба на едни или други продукти, да ги изпробваш върху себе си? Нали, пре­ди да изядете картофа, го белите, варите, задушава­те, пържите или запичате, а не го ядете суров, мръ­сен и необелен? Не е нужно да се правят експеримен­ти с непознати продукти и да се използват по не­подходящи начини.

Много въпроси са свързани и с доставчиците на су­перхрани. На кого можем да се доверим? Каква е реал­ната цена на продуктите? Трябва ли годжи бери да са само китайски или можем да купуваме и испански? Аможем ли сами да си ги отглеждаме?…

Всички тези въпроси са напълно основателни. И всеки от тях трябва да получи отговор. Иначе само ще попълните редиците на онези недоволни, които пишат в интернет за странични ефекти, странни усещания и огромни суми, похарчени за тези „модер­ни“ продукти. Важно е най-напред да проучите ста­рателно въпроса, за да извлечете максимална полза от най-подходящите за вас продукти.

Освен това, за съжаление, повечето от нас имат понякога дългичък списък с различни болежки. Ако то­ва се отнася и за вас, направете си труда да научите за суперхраните колкото може повече, включително дали няма някакви противопоказания, както и за кои заболявания съответният продукт е най-полезен.

Такава информация, в частност, можете да наме­рите и в тази книга. Защото тя е посветена именно на онази екзотика, за която толкова много се говори напоследък по телевизията, пише се в списанията и в интернет, но която същевременно е облечена само в банални факти. Въпреки че годжи бери, зърната ки­ноа и семената от чиа са познати на човечеството отдавна – и китайците, и ацтеките, и маите, и ин­ките са ги използвали като храна в продължение на много столетия – днес не сме много наясно с тези храни. Сведения за тях намираме в легендите, преда­нията и древните писмени източници, към които някои от съвременниците ни, за съжаление, не се от­насят с доверие. Все пак, има и съвременни проучва­ния, посветени на суперхраните.

Годжи бери, чия, киноа – това са растителни продукти, които много се различа­ват помежду си, но са обединени от едно важно свой­ство: висока концентрация на полезни вещества, рядко срещана в природата. Именно затова те са способни да подобрят самочувствието ни и да оздравят организма по естествен начин. До този из­вод неволно достигат дори скептиците, към които спокойно бих могла да причисля и себе си. Ако и вие спадате към недоверчиво настроените хора, моят съвет е – опитайте се да научите повече за онова, което е помогнало на ваши познати да оздравеят, да отслабнат или да станат по-бодри и активни и не отхвърляйте нещата, които ви изглеждат необи­чайно. Кой знае, може би те са именно онова, от кое­то имате нужда?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара