Сред най-важните рискови фактори за тежките сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания, включително инфарктът и инсултът, са повишеният общ и „лош“ холестерол. Една част от холестерола се произвежда в организма, но повечето постъпва в тялото от храната.

sunflower-744232_960_720

Ето какво е съдържанието му в 100 г от някои продукти: черендроб- 333 мг, телешко филе – 73 мг, сьомга – 72 мг, пилешки гърди (без кожа) – 73 мг, кашкавал -100 мг. Само в 1 с.л. масло има 33 мг холестерол.

Отдавна е установено, че поли- и мононенаситените мастни киселини, намиращи се основно в растителните мазнини, в това число рафинираното слънчогледово олио, могат да доведат до намаляване на холестерола в кръвта. Най-ефективни в понижаването на общия и „лошия“ холестерол са полиненаситените мастни киселини, чийто основен източник в нашето всекидневие е

слънчогледовото олио.

Доказано е, че качествените растителни мазнини са необходими за хармоничното развитие на организма – рафинираното слънчогледово олио и зехтинът са полезна храна. Съвременните технологии позволяват витамините и минералите в олиото да се запазват напълно, като се предотвратява образуването на някои мастни киселини, вредни за човека.

За да захраним тялото си с полезни мазнини, трябва да се насочим към висококачествените растителни и рафинирани олиа. Те имат още един голям плюс – помагат да се поддържа

нормално телесно тегло.

Не случайно са на почит в диетите на звездите, наред с постните меса, зеленчуците и плодовете. Много от тях са заложили например на майонезата – заради по-добрите й вкусови качества. Мадона например я добавя към пилешкото в обяда си. Риана си приготвя сандвич от 2 филийки пълнозърнест хляб, намазани с майонеза и с добавка на парченца маруля или домат.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара