Днес 4-ти февруари е световният ден, посветен на борбата с онкологичните заболявания.

Според данни на Световната здравна организация една трета от смъртните случаи от рак за следствие на 5 водещи рискови фактори, свързани с лоши навици и неправилно хранене: високите нива телесни мазнини, недостатъчен прием на свежи плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, употреба на тютюневи изделия и алкохол. Добрата новина е, че при ранното диагностициране, преживяемостта се покачва значително.

Все повече български пациенти вярват в постиженията на съвременната медицина и разбират,че грижата за собственото тяло, превенцията и ранното диагностициране могат да помогнат при овладяването и лечението на болестта.

Всяка година броят на пациентите, които избират да се подложат на лечение в чужбина расте. Според известният онколог проф. д-р Кристоф Цилински, напредъкът в медицината е забележителен и поради това преживяемостта на пациентите расте.

Броят на излекуваните пациенти в случаи, когато заболяването е открито в ранна фаза, както и контролирането на болестта, открита в по-напреднал стадий се повишава всяка година сред пациентите в Европа.

„Ключов фактор е откритието, че някои човешки гени са обвързани с появата  на раковите клетки. В следствие на това се регистрираха много лекарства, които таргетират определени генетични причинители, за които знаем че са отговорни за разпространението и растежа на туморите. Това аз наричам революция в лечението на рак“.

Освен това, днес много типове рак са диференциирани. „Преди години ние третирахме рак на гърдатата. Днес знаем 10 различни подтипа на рака на гърдата, и всеки от тях изисква различен подход на лечението. При рака на белия дроб познаваме 15 подтипа“- допълва проф. д-р Цилински. Ето защо точната диагноза е много важна. Това е една от причните все повече българи да се насочват към лечение навън.  Много от тях избират Централно европейския академичен раков център във Виена, ръководен от проф. Цилински. През 2019 г. броят на български пациенти се е увеличил с 23% спрямо предходната година. Много от тях пътуват за второ мнение и след това избират да бъдат лекувани от високо квалифицирания медицински персонал в болницата.

В Световния ден за борба с рака 2020 г. CEACC към Wiener Privatklinik биха искали да напомнят, че превенцията наистина е от съществено значение, но и да изразят готовността предлагането на възможно най-доброто и най-съвременно диагностициране на ракови заболявания, включително чрез радиологични и патологични изследвания, които са основа за персонализирана и прецизна медицина, последвани от интердисциплинарни медицински интервенции и лечения.

Също така пациентите с фамилна анамнеза имат възможност да открият възможна предразположеност към развитие на рак чрез провеждане на геномни изследвания. Скрининговите прегледи за рак се основават на възрастта, пола и риска от индивидуално заболяване, което ще помогне за формирането на лична оценка на риска и съответните насоки за намаляване на риска.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара