В женския свят тази диагноза е табу. Страхът от нея е мистичен като от проклятие, което сякаш ще се сбъдне, ако бъде изречено. А всъщност плашещите факти, цифри и разговори за рака на гърдата изобщо не са повод за паника. За да държите далеч от себе си страшната женска болест, опознайте враговете и съюзниците на здравия бюст.

Враговете

В медицинската литература ще ги срещнете под сериозно-научния знаменател „фактори на риска”. От тях вероятно вече сте чували за:

-възрастта. Всяка година отгоре след навършването на 35 трупа риск от онкопатологии;

-наследствеността. Ако майка ви, леля ви, сестра ви или първата братовчедка са жертви на заболяването, вие сте в рисковата група;

-подранила първа менструация или късна менопауза. Доказана е зависимостта между високото ниво на естрогена и рака на млечната жлеза;

-късна първа бременност (след навършване на 30 г.);

– стрес.

Освен тях животът на всяка жена е пълен със случайни или съзнателно претърпени истории, които после се оказват ключ към шокиращото заболяване.

Инфекции

И най-баналното възпалително заболяване в женските полови органи нарушава производството на хормони от яйчниците. Млечните жлези реагират незабавно: появяват се подозрителни уплътнения, болезнено подуване и т. н. Инфекциите, предавани по полов път, също могат да подтикнат клетките към опасни мутации. Затова редовните посещения при гинеколог (поне два пъти в годината) не бива да са досадно задължение, а жизненоважна мярка.

Аборти

Прекъсването на бременност е пагубно за женските гърди. Веднага след оплождането започва хормонална „перестройка”, чиято цел е да подготви организма за раждане, а гърдите – за кърмене. След аборт клетките претърпяват шоков обрат. Те трябва спешно да се върнат към предишното си състояние. При някои не се получава и те започват да се видоизменят.

Продължителен прием

на противозачатъчни

Според повечето изследвания, проведени по всички канони на медицинската наука, хапчетата антибебе не увеличават риска от рак на гърдата. В същото време, ако отидете на преглед, защото сте напипали нещо тревожно, един от въпросите към вас ще е: „Вземате ли противозачатъчни и от колко време?” Смята се, че продължителният прием на хапчета (повече от 4 години) до първото раждане провокира злокачествени изменения.

Страх

Ето един много категоричен пример за твърдението, че всички болести са от главата. Страхът от рак (между другото доста често срещана женска фобия) е в състояние да отключи друго нерядко заболяване на гърдата – мастопатия. Съвременната медицина не гледа на нея като на предвестник на рака на млечната жлеза. Но има случаи, особено при изразени хормонални смущения, когато такъв обрат е възможен.

Травми

По своите последствия травмата на женската гръд е сравнима само с удар под кръста при мъжа. На мястото на синината след удар може да се образува киста. В какво ще се преобрази по-нататък никой не знае.

Така че дръжте се като мъже при всяка заплаха за бюста, използвайте ръцете като щит.

Диети и кулинарни изстъпления

И двете са еднакво опасни. Последователността в спазването на жестоки диети води до хормонален дисбаланс, а той от своя страна – знаете вече последствията. Промяна, но към лошо в стройното съотношение между хормоните предизвиква и злоупотребата с мазнини от животински произход, консервирани и мариновани продукти.

В рисковата група със сигурност са и пълните жени с нарушена обмяна на веществата.

СЪЮЗНИЦИТЕ

Секс

Женската гръд е като барометър в личния живот. Чувствителна е към всяка неприятност и страда, много страда от самотата в леглото, особено ако е на млади години. Дългото полово въздържание причинява застой на кръв в малкия таз, а това разстройва хормоналната регулация. Затова женската гръд обича и се стреми към ласки. Радва се на оргазъм, защото тогава в кръвта попадат и бързо стигат до нея жизнено необходими вещества.

Кърмене

Красив и стегнат, женският бюст е най-силното сексуално оръжие. Само че основната му задача не е да съблазнява, а да кърми. Ако бъде лишен от най-важната си природно зададена функция, ако не произвежда кърма или я произвежда твърде кратко, във вътреклетъчната обмяна на веществата настъпват неблагоприятни промени. Добрите лекари съветват: раждайте и кърмете колкото се може по-дълго. А лошите нямат нищо против да ви отърват от това бреме само заради едната естетика.

Полезна трапеза

Както има храни, които пробуждат рака, така има и противоотрова. След 10-годишно мащабно проучване Комитетът по диета, хранене и борба с рака на Националната академия на науките в САЩ отправи официална препоръка: йод и витамин С пазят от злокачествен тумор на млечната жлеза. Набавяйте си ги всеки ден с морски дарове, зеле, портокали, лимон, касис. И настойка от шипки вместо вода.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара