Най-накрая да чуем една положителна новина за дебелите хора. Наднорменото тегло намалява рисковете от деменция, сочи най-мащабното проучване досега за взаимовръзката между теглото и болестта, съобщи ВВС.

thick-373064_1280

Учените посочват, че са били изненадани от откритието, което противоречи на досегашните здравни съвети.

Анализът на състоянието на близо 2 милиона британци показва, че хората с твърде ниско тегло са застрашени в по-висока степен от заболяването.

В продължение на 20 години екип учени са анализирали медицинските картони на 1 958 191 души на средна възраст 55 години. Той е показал, че рискът от деменция при хората с по-ниско от нормалното тегло е с 39% по-висок от този при пациентите с нормално тегло.

Наднормените килограми обаче намаляват опасността от заболяването с 18%, а при хората със затлъстяване рискът спада с 24%.

Организациите, които са се посветили на борбата с деменцията обаче, все още препоръчват на хората да не пушат, да правят повече упражнения и да се придържат към балансирана диета.

Деменцията е един от най-острите съвременни здравни проблеми. Броят на пациентите, в световен мащаб, се очаква да се утрои до 135 милиона до 2050 г..

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара