Д-р Нисар Шейх е доктор по аюрведа и йога консултант, практикуващ в Пуна. Той е собственик на консултантски и Панчакарма център. Лекувал е повече от 5000 пациенти. Д-р Шейх работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Той води семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина.

Какво представлява йога терапията?

Йога терапията е система за лечение, която се базира на принципите на йога. Лечението се прави въз основа на изследване и диагностика на пациента чрез тези принципи, и лечение, базирано на йога ценностите и древните ръкописи. Тази терапия работи на физиологическо, психологическо, интелектуално и духовно ниво.

Кои са предимствата й пред конвенционалната медицина?

Тази система разглежда индивида като цяло и работи и върху по-фините нива на човешкото същество. Болести, за които конвенционалната медицина няма отговор, могат да бъдат преодолени с йога терапия. Тук наистина се цели лечението на причината, а не на следствието от заболяването. Тази система насърчава здравето и по този начин е полезна за предотвратяване на по-нататъшното прогресиране на болестта. Тя е и евтина, за разлика от конвенционалната. Освен това няма странични ефекти, както при вземането на медикаменти.

Кога се прилага йога терапията? За какви пациенти е подходяща?

Йога терапията може да се прилага на всеки етап от заболяването, но ако се предприеме в начален стадий, може да даде много по-бързи и обещаващи резултати. Според йогийските принципи никога не е късно човек да започне оздравителен процес.

Всеки, който има някакво страдание, има право на йога терапия и най-важният аспект е, че не само пациентите, но и здравите индивиди също могат да се възползват от йога терапията, за да избегнат бъдещи проблеми като автоимунни заболявания, хипертония и т.н. Важното е да се спазват основните принципи, за да се получат трайни резултати. А те са: пациентът да е осъзнал нуждата от помощ, да е стабилен, да има отношение към моралните ценности, да се отнася добронамерено както към хората, така и към себе си. Трябва да проявява твърдост и решимост в желанието да се лекува и да живее в пълна осъзнатост, за да предприеме и контролира процеса на препрограмиране, с който механизмът на болестта ще бъде блокиран. Това е сериозна работа на физическо, психологическо и ментално ниво. Целта на всяка йога терапия е да се диагностира правилно проблемът, да се анализира и да се даде решение на пациента.

Кои са основните инструменти на йога диагностиката?

Има многобройни техники за диагностициране. Оценяването на състоянието на петте телесни енергии (панча прана), на чакрите, на петте коши, на нивото на ахамкара (себичността) са някои от тях, които обикновено се използват за диагностициране на пациентите. Наблюдават се най-малко дванадесет показателя, освен медицинската експертиза. Ето някои от тях: каква „доша” е пациентът (вата, пита или кафа), коя от трите „гуни“ (тамас, раджас и сатва) има в най-голям процент, какви привързаности или пристрастености има пациентът, какъв е дневният му режим, начин на хранене, отделителните процеси, какво е нивото на енергията му, логичните му разсъждения относно болестта, нивото на познанието му за живота и т.н.

Как се диагностицират малки деца? Като се има предвид, че се използват физически, психически и ментални характеристики.

Не разбирам ясно въпроса, но ако е „можем ли да лекуваме малки деца“ с йога терапия, то – частично да. Но за да използваш йога терапия, трябва да можеш да разбереш и да следваш инструкции. Има обаче някои аюрведични техники, които могат да се прилагат за разбиране на здравословното състояние на децата, и с които да им бъде помогнато. Тук най-важен източник на информация е майката. Има методи, които тя може да следва, за да помогне на бебето, когато е до нея, като специално хранене, движения и пеене на мантри. При всички положения, когато става дума за деца, йога терапевтът трябва да е с много високо професионално ниво.

Ако даден човек има проблем, но не намира сили и достатъчна мотивация, за да започне терапия, може ли да се помогне?

Ако човекът е с проблем на физическо ниво, може да му се помогне чрез йога терапия, като се включат техники, които да работят на ментално ниво и да го мотивират. Но ако той има сериозно психическо разстройство, тогава тази терапия не се препоръчва, защото, за да има тя успех, трябват воля и вътрешна осъзнатост.

За какво е по-добра йога терапията – за превенция или за лечение при проблеми и оперативна интервенция?

Йога терапията може да се използва от момента, в който осъзнаете болката или страданието си. Тази терапия не e свързана само с правене на определени физически пози, а се базира и на много други йога принципи, които трябва да се включат в лечението. Така че, дори ако се подлагате на оперативен процес, можете да практикувате определени аспекти от йога терапията. Превенцията е най-важният аспект, така че може да започнете практикуването й  веднага, когато се убедите в нуждата от нея.

Помага ли йога терапията при депресивни състояния и стресови ситуации?

Да, йога терапията има много обещаващи резултати в психологически условия като стрес и депресия. С помощта на йога терапията индивидът развива отношение към самоосъзнаване и разбиране на реалността.

По принцип депресията не е нищо друго освен  неправилно програмиране на определени мозъчни функции. Йога има какво да предложи при така нареченото препрограмиране на тези функции – принципите на яма и нияма, правилното изпълнение на асаните, дихателни техники и особено брамари пранаяма, очистителни методи като капалабхати и тратак и много други. Така тя помага.

Как йога терапията се справя с нарастващия брой автоимунни заболявания?

Йога има цялостен и интегративен подход към човешкото същество. Така че с йога терапия може да достигне до основния фактор, причинил болестта. Повечето автоимунни заболявания се дължат на погрешно разбиране на имунната ви система, а потиснатите емоции са силно ангажирани в прогресирането на заболяването, така че е много важно да се определи произходът на проблема и да се работи върху корена му. Йога терапията може много да помогне и за предотвратяването на автоимунни заболявания. Обикновено те се провокират от объркване, стрес, апатия, небрежност, страх и неспокоен ум. Тогава имунната ви система се обърква и започва да работи срещу вас и да атакува собствените ви органи. Йога терапията помага за прекратяването на тези негативни състояния на ума, а оттам и на объркването на имунната система.

Как да различаваме един добър йога терапевт?

Учителят по йога не може да бъде йога терапевт, ако не е специализирал. Добрият йога терапевт е човек, който е получил сериозно обучение и е разбрал правилно концепциите зад йога терапията. Обучението включва задълбочено познаване на йога принципите, изследването и диагностицирането на пациента чрез тези принципи, дълбоки познания в аюрведа и съвременната наука, както и практически опит в лечение на различни случаи с йога терапия.

Прост начин за разпознаване на добрия йога терапевт е да разберете дали той/тя може да разбере и да ви накара да разберете вашата болест през призмата на йога.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара